Municipalitatea solicită bani de la Guvern pentru reabilitarea Sinagogii Cetate

0
293

sinagoga timisoara

Primarul Timişoarei, Nicolae Robu cere bani de la Guvern pentru reabilitarea Sinagogii Cetate. Primăria Timișoara nu poate investi în reabilitarea ei, însă alocarea de fonduri de la ministerul Culturii este absolut necesară pentru că imobilul se află într-o stare avansată de degradare.

Nicolae Robu spune că solicitări în acest sens au mai fost făcute, însă au rămas fără răspuns.“Sinagoga este proprietatea Fundaţiei Evreieşti Caritatea. Municipalitatea nu poate investi în reabilitarea ei dar, fiind o clădire de patrimoniu foarte frumoasă şi amplasată în plin centrul oraşului, cred că s-ar impune de urgenţă alocarea de fonduri pentru reabilitarea ei. Cer Ministerului Culturii banii necesari, pentru că este păcat să se ruineze total un astfel de monument”, spune edilulTimisorei, Nicolae Robu.

Sinagoga Cetate din Timişoara a fost ridicată în anii 1864 – 1865. Ea a fost construită folosindu-se planurile arhitectului Ignaz Schumann. Faţada are două turnuri şi placaje cu plăci din mozaic de diverse culori, predominând albastrul. Sinagoga a primit în 1886 şi o orgă.

La începutul anilor 2000, autorităţile locale au semnat un contract de comodat cu Comunitatea Evreilor din Timişoara care şi-a dat acceptul ca instituţia de cultură să poată susţine concerte în Sinagogă, cu condiţia de a nu se programa, în nicio împrejurare, piese din repertoriul lui Richard Wagner.

 

(Sursa foto: www.facebook.ro)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.