Persoanele care adoptă ar putea beneficia de un concediu de trei luni de acomodare cu copilul. Conform unui proiect de lege pus în dezbatere publică, părinţii adoptivi ar putea benecifia şi de o indemnizaţie lunară.
Totodată, angajatorii ar putea fi obligaţi să le acorde o dispensă pentru a face evaluările impuse de obţinerea atestatului, în limita a 40 de ore pe an, fără diminuarea salariului. “Concediul se acordă pentru copilul adoptat cu vârsta mai mare de doi ani, întrucât în cazul copiilor cu vârsta sub doi ani sunt incidente dispoziţiile OUG 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copilului, aprobată prin Legea 132/2011, cu modificările şi completările ulterioare”, se arată în nota de fundamentare a proiectului.
Proiectul de act normativ, elaborat de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie urmăreşte să simplifice procedura de adopţie şi să ofere soluţii legislative care să asigure o mai bună funcţionare a actualului sistem de adopţii.
Documentul propune revizuirea cadrului normativ în materia adopţiei, introducând dispoziţii menite să asigure celeritate în dobândirea statutului de copil adoptabil, dispoziţii destinate flexibilizării procedurii de evaluare a adoptatorilor şi susţinerii demersurilor de adopţie ale acestora, măsuri referitoare la realizarea potrivirii copilului cu o familie adoptatoare, dar şi noi măsuri în adopţia internaţională.
În plus, proiectul reglementează situaţia în care părinţii biologici legal citaţi de către instanţa judecătorească refuză să se prezinte pentru exprimarea consimţământului la adopţie, la două termene fixate de către instanţă. “În cazul copiilor plasaţi la rude, declararea adoptabilităţii acestora nu mai este condiţionată de trecerea unui termen de un an de la stabilirea măsurii de plasament. Managerul de caz din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului este specialistul care va stabili, în funcţie de interesul fiecărui copil, momentul la care este necesară declanşarea procedurilor de adopţie”, transmit iniţiatorii proiectului de act normativ.
(Sursa foto: www.adevarul.ro)