UVT, membru asociat al Confederației Europene de Probațiune prima la nivel de țară

0
224

uvt (1)

Universitatea de Vest din Timișoara a devenit membru asociat al Confederației Europene de Probațiune prima la nivel de țară. Astfel, UVT se află alături de alte 14 universități și numeroase instituții judiciare din mai mult de 30 de țări de pe continent direct implicate în activitatea Confederației.

CEP este o organizație europeană dedicată probațiunii, care promovează reabilitarea și incluziunea socială a infractorilor, prin sancțiunile și măsurile puse în aplicare în comunitate. Această organizație este acreditată să reprezinte probațiunea în Europa și dezvoltă relații internaționale cu guvernele din întreaga lume, în beneficiul membrilor săi.

În ultimii ani, instituțiile europene au dezvoltat un interes crescut pentru instituția probațiunii, instituție consacrată sancțiunilor alternative la pedeapsa cu închisoarea. În acest context, mediul academic are un rol esențial, dovedit prin faptul că universitățile se bucură de un statut special în rândul membrilor CEP, iar activitatea lor se va concentra pe segmentul științific, de cercetare în domeniul probațiunii, prin îmbunătățirea pregătirii universitare a specialiștilor. Scopul declarat este de a construi parteneriate eficiente cu sistemele de justiție penală din Europa și de a promova și susține proiecte europene între membrii săi. „Experiența acumulată de cercetătorii, profesorii și studenții noștri în proiectele și acțiunile derulate prin Confederație, alături de instituții și universități de renume la nivel mondial, este una extrem de valoroasă. Sunt lucruri care nu se pot preda/învăța în sălile de curs, ci doar prin implicare activă în problemele comunității. Mai mult decât atât, expertiza noastră, prin resurse umane calificate, va contribui considerabil în implementarea dezideratelor Confederației”, spune rectorul UVT, prof. univ. dr. Marilen Pirtea.

UVT a primit ieri vizita secretarului general al Confederației Europene de Probațiune, Willem Van der Brugge. În discuțiile purtate cu reprezentanții UVT, acesta a făcut referire la importanța universităților în cadrul organizației, prin cercetători, prin schimbul de știință și experiență în cadrul acțiunilor sale. Din partea Universității de Vest din Timișoara, rolul activ în relația cu CEP revine Facultății de Sociologie și Psihologie și Facultății de Drept. Printre universitățile membre asociate ale CEP se mai numără și Universitatea din Cambridge, Universitatea din Edinburgh și Universitatea de Științe Aplicate din Utrecht.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.