După ce săptămâna trecută elevii au susţinut probele orale la Limba și literatura română şi limba maternă, de astăzi candidaţii trebuie să îşi demonstreze abilităţile de a lucra la calculator.
Astfel, în perioada 15-19 iunie, absolvenţii de liceu vor susține probele de competenţe digitale. În judeţul Timiş, anul acesta s-au înscris la examenul de Bacalaureat 5.197 de candidaţi, dintre care 782 din promoţiile anterioare lui 2015. La fel ca la probele de săptămâna trecută, candidaţii nu vor primi note, ci calificative. După evaluarea competenţelor digitale, absolvenţii de liceu vor trebui să îşi demontreze din nou competenţele lingvistice, de data aceasta într-o limbă de circulaţie internaţională, iar apoi vor trece la probele scrise.
Absolvenții de liceu din Timiș vor susține aceste probe în 56 de unități de învățământ. Comisia județeană a numit, în fiecare unitate care are clase terminale, cu excepția a două unități de nivel liceal particular, neacreditate, Comisia de bacalaureat de evaluare a compeţentelor lingvistice și digitale. Deși sunt 58 unități de învățământ ce au clase terminale, probele de competențe se susțin în 56 dintre acestea.
Probele scrise de la Bacalaureat vor fi susţinute în 29 iunie la limba şi literatura română şi în 30 iunie la limba şi literatura maternă. Testarea va continua în 1 iulie cu proba obligatorie a profilului, respectiv matematică, pentru absolvenţii profilului real, şi istorie, pentru cei de la uman, iar în 3 iulie va fi proba la alegere a profilului şi specializării.
Rezultatele vor fi afişate în 6 iulie, până la ora 12.00, iar contestaţiile vor fi depuse în aceeaşi zi, între orele 12.00 şi 16.00, urmând ca în perioada 7-9 iulie să fie soluţionate. Rezultatele finale vor fi afişate în 10 iulie.
A doua sesiune a examenului de bacalaureat din 2015 va avea loc în perioada august-septembrie, înscrierile fiind programate din 13 până în 17 iulie. În 17-18 august va avea loc atât evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română, cât şi cea la limba maternă, în 18-19 august – evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională, iar în 20-21 august – evaluarea competenţelor digitale.
Din 24 august vor începe probele scrise ale sesiunii de toamnă, prima testare fiind la limba şi literatura română, urmată în 25 august de limba şi literatura maternă, 26 august – proba obligatorie a profilului şi 28 august – proba la alegere a profilului şi specializării.
Primele rezultate vor fi afişate în 31 august, până la ora 12.00, iar contestaţiile vor fi depuse între orele 12.00 şi 16.00. În 1-2 septembrie vor fi soluţionate contestaţiile, iar în 3 septembrie vor fi afişate rezultatele finale.
(Sursa foto: www.puterea.ro)