“Analiza de risc la securitatea fizică”, în dezbatere la CCIAT

0
771

CCIAT

Agenții economici, instituțiile de creditare, organele de specialitate ale administraţiei publice locale, regiile autonome, institutele de cercetare-dezvoltare au de acum un sprijn moral. În acest sens, Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Timiş în parteneriat cu Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Timiş a organizat astăzi o conferință cu tema “Analiza de risc la securitatea fizică”.

În cadrul dezbaterii a fost prezentat cadrul legal pentru punerea în practică a legislaţiei în domeniu. Potrivit reprezentanților CCIAT, acesta se stabilește în funcție de vulnerabilitatea obiectivului, amplasarea lui, numărul de angajați și cerințele minime de securitate pe care deja le îndeplinește. „Avem bucuria de a ne adresa unui număr mare de agenți economici care au dat curs invitației noastre. Ei vor primi informații de la evaluatorii prezenți. Acum venim cu ceva nou, după această conferință vom acredita un curs de evaluator pentru ca fiecare agent economic dacă dorește să participe și să primească o diplomă de evaluator să poată să susțină singur această analiză. Din punct de vedere financiar este greu pentru fiecare societate să plătească un evaluator și atunci au posibilitatea ca în cadrul societății să aibă un evaluator propriu”, spune directorul general al CCIAT, Florica Chiriţă.

Analiza de risc la securitatea fizică, ca standard impus de Uniunea Europeană, va fi solicitată de către Inspectoratele de Poliţie și de către societățile de asigurări și se efectuează pentru toate și fiecare dintre obiectele de activitate active și sediile pe care firmele le au, conform legii. „Beneficiarul urmând să primească un raport de evaluare a riscului și stabilirea de măsuri pentru îmbunătățirea sistemului integrat de securitate. Asta înseamnă atât paza umană, cât și măsurile tehnice, procedurale pentru asigurarea bunurilor și valorilor. De remarcat este că în urma apariției Instrucțiunii numărul 9, care reglementează elaborarea analizelor de risc, s-a pus accentul pe protecția persoanelor. Legea 333/2003 republicată și actualizată avea o altă filozofie de abordare a acestei chestiuni, respectiv paza bunurilor, valorilor și abia în ultimul rând protecția persoanelor. În urma acestei instrucțiuni care reglementează analiza de risc se pune accentul pe protecția persoanelor”,  spune Silviu Pletos, specialist evaluator de risc.

Până la finele anului, unităţile prevăzute în lege sunt obligate să realizeze prin intermediul colaborării cu un evaluator în securitate o analiză a riscurilor la care sunt supuse bunurile sale, dar şi angajații. Amenzile prevăzute de lege sunt cuprinse între 5.000 şi 10.000 lei. „Sistemele de securitate sunt foarte importante pentru că protejează bunurile şi valorile, din păcate oamenii nu prea înţeleg importanţa lor, sunt preocupaţi de dezvoltarea societăţii, de problemele economice, sociale, înţeleg importanţa lor doar când li se întâmplă ceva, iar apoi regretă, pentru că s-ar putea de multe ori să coste mai mult prejudiciul decât ar fi costat să adopte un sistem corespunzător sî îşi protejeze bunurile”, spune comisarul şef Mircea Drăgan, șef  birou Sisteme de Securitate în cadrul IPJ Timiș.

11642077_10204151388136233_236048591_o

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.