Ceas floral, la care orele să fie marcate prin deschiderea diverselor plante! Vezi propunerea unui consilier.

0
347

 

ceas floral astazi 1

Timişoara va putea avea două ceasuri florale. Consilierul local PNL Simion Moşiu, propune amenajarea unui ceas care sa dea ora exacta prin deschiderea florilor.

Între timp, ceasul floral deja existent este într-o stare jalnică. În plus, consilierul liberal are planuri şi pentru repararea vechiului ceas floral. Practic, Simion Moşiu propune achiziţionarea, de către Primărie, a unui mecanism nou, care să aibă inclusă şi muzică.

Consilierul local Simion Moșiu (PNL) spune că ideea i-a venit citind un material al unui specialist suedez care a descoperit că plantele își deschid florile la anumite ore din zi sau din seară. „Timișoara, fiind denumit orașul florilor încă de la începutul secolului XX, ar merita un ceas vegetal în care cadranul este marcat de diferite plante, iar vestirea orelor o dă deschiderea sau închiderea florilor. Ar fi o premieră cel puțin în România și o adaptare a modernului în tradiția orașului”, spune consilierul Simion Moșiu.

Simion Mosiu

Liberalul a studiat problema și a prezentat chiar și un „grafic” al înfloririi plantelor din care ar urma să fie realizat acest ceas special. „La ora 5 dimineața își deschid florile dovleacul și macul.  La ora 6 păpădia, cicoarea și susaiul, la ora 7 podbalul și luceafărul, la ora 8 calea calului, la ora 8 socotița, la ora 10 măcrișul iepurelui, între orele 11 și 12 plămănarica și laurul. Apoi urmează florile de amiază: 13 – zorelele, în funcție și de soare, la ora 16 barba împăratului, la orele 17 – 18 primula, la ora 19 opaița și, în sfârșit, la ora 20 regina nopții. Tot în jur de ora 20 se poate observa un maxim de parfum al mușcatelor. La ora 21 este o plantă care se numește silene nutans”, spune Simion Moșiu.

Potrivit lui Simion Moșiu, ceasul ar putea fi amplasat fie pe peluza din zona Muzeului Banatului, fie într-unul din parcurile centrale. „ Ar puncta tradiția pe care o are orașul nostru în acest frumos domeniu. Va fi o premieră, dacă se realizează, cel puțin în România. Mai sunt asemenea exemple în Paris și Londra. Eu cred că Timișoara merită să mai puncteze cu încă o premieră. Putem face un proiect de hotărâre, putem iniția un concurs, e o prima fază. Am discutat cu primarul, i s-a părut foarte bună ideea”, spune consilierul.

Pentru realizarea unui astfel de ceas s-ar investi 8.000 de euro. În plus, consilierul propune reabilitarea spaţiului comercial din zonă, iar banii din chirii să fie folosiţi pentru întreţinerea ceasului în sine şi a spaţiului verde din zonă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.