Timișenii pot primi un sprijin financiar de până la 70.000 de euro pentru dezvoltarea turismului în mediul rural. Fermierii, investitorii și reprezentanții autorităților locale din Timișoara au aflat, astăzi, mai multe informații despre Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014 – 2020, prin care pot beneficia de fonduri europene acordate pentru dezvoltare rurală. Conferința despre oportunitățile de finanțare din cadrul acestui program a fost organizată de Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș.
Noul program destinat agriculturii cuprinde 15 măsuri de finanțare. „Noi considerăm că investitorul şi solicitantul să poată să cunoască atât factorii de risc cât şi factorii de succes în moemntul în care doresc să acceseze un proiect pe fonduri europene. Au răspuns un număr destul de mare de invitaţi, ca atare considerăm că este un real succes această conferinţă”, spune Mihaela Tomescu, directorul economic al Camerei de Comerţ, Industrie şi Agricultură Timiş.
Iulian Bucătaru, din partea Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, spune ca este o competiţie la nivel naţional între proiecte „Există o gamă largă de potenţiali beneficiari atât din zona privată cât şi beneficiari publici, însemnând comune şi asociaţii de dezvoltare intercomunitară formate tot din comune, există de asemenea posibilităţi de finanţare pentru ONG-uri. Programul este structura pe măsuri şi submăsuri şi este unul naţional, ceea ce înseamnă că nu există o defalcare a banilor pe regiuni. Practic este o competiţie la nivel naţional între proiecte”, spune Iulian Bucătaru, director general adjunct în cadrul Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale.
La sfârșitul lunii mai, Comisia Europeană a transmis României decizia oficială de aprobare a PNDR 2014 – 2020. Astfel, țara noastră are alocată prin program o sumă totală de aproape 9,5 miliarde de euro, din care 8,1 miliarde de euro reprezintă fondurile europene atribuite României, iar restul reprezintă contribuția națională.