Ce reguli trebuie să respecte angajatorii care folosesc zilieri

0
268

 

zilieri

Persoanele care lucrează cu zilieri sunt obligate să asigure securitatea şi sănătatea în muncă a acestora. Inspectorii de muncă avertizează că tariful pe oră pentru acest tip de activităţi se raportează la salariul minim brut pe ţară, iar plata se poate realiza, cel mai târziu, la sfârşitul săptămânii sau al perioadei de desfăşurare a activităţii, numai cu acordul scris al zilierului.

Conform reglementarilor introduse în 17 iunie în Monitorul Oficial, cuantumul remunerației brute orare stabilite de părți nu poate fi mai mic decât valoarea/ora a salariului de baza minim brut pe țară garantat în plată. Aceasta în condițiile în care normele încă în vigoare stabilesc că remunerația brută nu poate fi mai mică de 2 lei/oră și nici mai mare de 10 lei/oră. Pentru salariații angajați cu normă întreagă durata normală a timpului de muncă este de 8 ore pe zi și de 40 de ore pe săptămână. Ceea ce înseamnă că, în medie, numărul de ore lucrate într-o lună este de aproximativ 170 de ore. În prezent, salariul de bază minim brut pe țară este în valoare de 850 de lei, astfel că, pe oră, înseamnă un tarif de aproape 5 lei.

Datele celui care munceşte vor fi înscrise într-un registru care trebuie prezentat, lunar, Inspectoratului Teritorial de Muncă judeţean, până în data de 5 a fiecărei luni. Zilierii pot munci în agricultură, sere, spaţii verzi, parcuri şi grădini zoologice, dar şi în organizarea de evenimente, publicitate sau cercetare.

(Sursa foto: www.alba24.ro)