Caravana fondurilor europene în agricultură a ajuns astăzi la Timișoara, la Universitatea de Științe Agricole. Agricultorii și fermierii interesați să atragă fonduri europene trebuie să știe că de acum sunt disponibile două măsuri. Este vorba despre măsura de investiții în ferme și cea de sprijinire a tinerilor fermieri.
Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a venit astăzi la Timișoara pentru a le prezenta celor interesați oportunitățile de finanțare pentru perioada următoare. “Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014-2020 prevede o alocare financiară de 9,5 miliarde de euro, la care se adaugă plățile directe pe care le vom avea în perioada următoare, de aproximativ 12 miliarde de euro. Sunt sigur că absorbția va fi de peste 90%, ceea ce face din PNDR, program cu gradul de absorbție cel mai mare la nivel național. Cred că acest lucru este și justificat, pentru că în agricultura românească încă este nevoie de investiții majore, iar fondurile europene reprezintă principala sursă de finanțare”, susține ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.
Cu toate acestea, evenimentul nu a reușit să adune prea mult public. Agricultorii sunt în această periodă ocupați cu activitățile specifice. “Fiind o perioadă extrem de propice din punct de vedere al campaniei de recoltare agricolă, nu suntem în situația de a nu avea loc în sală. Sunt însă convins că noutățile transmise de domnul ministru vor fi deosebit de importante pentru agricultorii care vor să se dezvolte, accesând sume importante de bani, în cea mai mare parte nerambursabile”, spune Titu Bojin, președintele Consiliului Județean Timiș.
Universitatea de Științe Agricole din Timișoara se laudă cu recolte bogate, în special de cereale. Potrivit rectorului USAMVB, Paul Pîrșan, în acest an va ajunge la o producție cuprinsă între 6.500 și 7.000 de kilogram pe fiecare din cele 400 de hectare.“Universitatea noastră este deschisă pentru astfel de acțiuni care vin în sprijinul agricultorilor și implicit în sprijinul Universității. Tocmai de aceea și noi avem așteptări de la Ministerul Agriculturii, pentru că și noi suntem fermieri activi. Avem o stațiune didactică ce poate fi socotită un etalon pentru cultura județului. Recoltăm și noi grâu și ne putem lăuda cu faptul că în acest an vom ajunge la o producție cuprinsă între 6.500 și 7.000 de kilogram pe fiecare din cele 400 de hectare”, a precizat rectorul USAB, Paul Pîrșan.
Județul Timiș se află pe primul loc la implementarea proiectelor europene în agricultură. Astfel că 340 de milioane de euro au ajuns în Timiș, iar autoritățile susțin că cifrele vor fi asemănătoare și pentru perioada 2014-2020.
Cei interesați de spijinul financiar acordat pot găsi mai multe informații pe: http://www.fonduri-ue.ro/res/filepicker_users/cd25a597fd-62/2014-2020/po/Prezentare.PNDR.2014-2020.pdf.