Cea mai importantă editură științifică din lume – Springer – a publicat recent a doua monografie a unui profesor genial de la Universitatea „Politehnica” din Timişoara.
Monografia se află deja în dotarea celor mai renumite univeristăți din lume printre care: Harward, Cambridge, Oxford sau Stanford. Profesorul universitar care i-a fermecat pe nemţi şi pe americani este Vasile Marinca, de la Facultatea de Mecanică din UPT. Ironia sorții face ca profesorul Marinca să fie mult mai cunoscut și apreciat în SUA și Europa decât în propria țară. El a fost ajutat în publicarea operei de către conferenţiarul universitar Nicolae Herişanu. Ceea ce românilor nu li s-a părut ceva desosebit a fost apreciat la superlativ de nemţi şi americani. În monografie este vorba despre probleme complexe, rezolvate cu o metodă unică în lume, aplicabilă în inginerie, informatică sau matematică – „Metoda Marinca-Herișanu”. Metodă originală este independentă de obiectul de activitate și necesită cunoștiințe vaste de matematică, inginerie, dar și informatică. Monografia este una revoluționară și se bazează pe activitatea exclusivă a autorilor din ultimii 8 ani. „Este singura metodă care permite reglarea convergenței soluțiilor ecuațiilor diferențiale neliniare și obținerea soluției aproximative cu o eroare foarte bună în comparație cu oricare altă metodă cunoscută de rezolvare”, spune profesorul universitar doctor Vasile Marinca.
Metoda românească se poate aplica în orice ramură inginerească: vibrații, mecanica fluidelor, inginerie electrică, termotehnică, dar și în biologie, fizică, chimie, matematică sau medicină. Monografia de 475 de pagini cu 41 de studii de caz și peste 350 de referințe bibliografice se adresează studenților masteranzi, doctoranzilor, cercetătorilor și profesorilor universitari. Domeniul abordat este unul dintre cel mai fascinante, dar și dificile: fenomene neliniare ce apar în studii inginerești. Metoda celor doi autori a fost prezentată pentru prima dată în 2008 și este cunoscută în trei variante. „Deosebirea esențială dintre metoda noastră și oricare dintre celelalte metode cunoscute în literatura științifică este că nu se fac niciun fel de ipoteze simplificatoare asupra formei ecuației diferențiale ce descrie mișcarea unui sistem dinamic neliniar”, spune profesorul timişorean Vasile Marinca. Metoda lui Marinca conduce la obţinerea unor soluţii ce se scriu pe maxim 2-3 rânduri, spre deosebire de alte metode, care conduc la soluţii scrise pe câteva pagini, ce necesită calculatoare superperfomante. Metoda profesorului timişorean este des folosită de cercetătorii străini. În România ea nu a fost băgată în seamă.
Autorii de la Timișoara se temeau de pretențiile exagerate ale editurii Springer. Politica editurii este clară: dacă greșelile de traducere sau cele științifice depășesc 10% din volumul cărții, autorii sunt automat obligați să plătească corecturile raportate la salariile din Germania, SUA sau Anglia. Nu a fost cazul, lucrarea „The Optimal Homotopy Asymptotic Method” („Metoda Homotopică Asimptotică Optimală”) venită de la Timișoara a fost perfectă.