VIDEO: Spectacol aviatic la aeroportul Traian Vuia

0
457

spectacol aviatic

Eveniment important pentru Aeroportul International “Traian Vuia” din Timișoara. Instituția marchează în 17 iulie, 80 de ani de la înființare. Cu acest prilej, va fi organizat săptămâna viitoare un spectacol aerian: Timişoara Air Show 2015.

Evenimentul se află la cea de-a doua ediție și va avea loc sâmbătă, 18 iulie, de la ora 9.00, la aeroport. În caz de vreme nefavorabilă, conducerea aeroportului anunță că spectacolul aviatic va fi reprogramat în 19 iulie, duminică.

Organizatorii, Aeroportul Internaţional Timişoara şi Statul Major al Forţelor Aeriene, se bucură de sprijinul Consiliului Judeţean Timiş şi al Asociaţiei Patronale a Aeroporturilor din România, precum şi al altor instituţii publice şi societăţi comerciale.

Evenimentul reunește participanți din țară. Vor putea fi urmărite evoluţiile piloţilor din cadrul Forţelor Aeriene Române care vor face demonstraţii cu escadrila de elicoptere PUMA IAR 330, cu un avion CJ71 Spartan şi cu aeronave de vânătoare şi intercepţie. Aeroclubul României va fi prezent cu formaţia Hawks of Romania, cu paraşutiştii din cadrul formaţiei Blue Wings şi cu formaţia de zbor cu avioane ultrauşoare The Pellicand. La acestea se vor adăuga Iacării Acrobaţi care vor încânta spectatorii şi cu efecte pirotehnice, iar Formaţia Asalt îşi va demonstra îndemânarea pe cer. Cei prezenţi vor putea vizita o expoziţie de aeronave şi echipamente utilitare. “Ne dorim ca organizarea anuală a unui spectacol aviatic să devină o tradiţie pentru Timişoara şi regiunea Banatului. Anul trecut am organizat prima ediţie, după o întrerupere de 14 ani; în 2015, Timişoara Air Show este organizat sub egida acestei aniversări cu care ne mândrim: 80 de ani de existenţă neîntreruptă a Aeroportului Timişoara!”, transmite directorul general Daniel Idolu.

Spectatorii vor putea ajunge la aeroport fie cu autoturismele personale, care vor staţiona în cadrul unei parcări amenajate şi delimitate în partea dreaptă, cu acces de pe drumul judeţean, fie cu mijloacele de transport în comun. În ziua mitingului aerian, începând cu ora 8.00, RATT va suplimenta cursa Expres 4 care va circula din 15 în 15 minute de la Bastion la Aeroport şi retur.

Accesul publicului la acest eveniment va fi gratuit.

Prima bază aeriană din Timiş a fost operaţională între noiembrie 1915 şi aprilie 1917, pe păşunea comunală din  Dudeştii Noi. Era o bază aeriană militară germană, folosită pentru staţionarea, încărcarea şi repararea dirijabilelor (Zeppelin). Prin decizia Comisiei Interimare din 10 iulie 1935 şi în baza ordinului telegrafic al Ministerului de Interne nr. 12604/1935, se hotărăşte înfiinţarea unui aeroport provizoriu al Timişoarei, amplasat pe terenul de instrucţie al Garnizoanei Militare, amplasat în partea de Nord a oraşului între Calea Ferată Bucureşti-Timişoara, cartierul Timişoara II Vii şi punctul de intersecţie a drumurilor Timişoara-Cenad, Timişoara-Arad şi Timişoara-Lipova, aproximativ pe actualul amplasament al Iulius Mall.

La data de 17 iulie 1935 aterizează pe aeroport primul avion în cursă tehnică cu echipajul: pilot Dumesnil, mecanic Desal şi pasagerul Polihroniade Vacas.
La 20 iulie 1935 s-a făcut inaugurarea aeroportului provizoriu Timişoara.
La înfiinţare nu dispunea de nici un fel de bază materială. A primit la început o pompă de benzină pentru alimentat avioane, 4 butoaie de zinc cu măsurătoare de benzină şi 4 stingătoare de pompieri. Pe 27 iulie 1936, în urma unui proces verbal încheiat între autorităţi şi comandantul Aeroportului Timişoara, se hotărăşte alocarea unui fond de aproximativ 5 milioane de lei pentru construirea aeroportului definitiv. Se prevedea construirea unei aerogări, a unui hangar şi a două clădiri – posturi de transmisiuni şi telegrafie – amplasate în câmpia “Cioca”. Între timp, zborurile se făceau de pe Aeroportul Provizoriu amplasat în oraş.

Administraţia Aeroportului se mută in 1941 pe terenul câmpiei Cioca. Zborurile se desfăşoară tot aici. Datorită unor greutăţi întâmpinate în finanţarea lucrărilor şi a constatărilor cu privire la solul impropriu (sol argilos care determină stagnarea apei la suprafaţă), se renunţă la proiectul amplasării aeroportului Cioca, clădirile ridicate fiind cedate Institutului Meteorologic Central. Între 1952-1953 are loc construirea şi punerea în funcţiune a pistei de decolare-aterizare pentru nevoile UM de Aviaţie.În anii ‘60, Timişoara devine un centru tot mai important din punct de vedere economic, astfel se ia decizia construirii unui aeroport civil de mari dimensiuni, pe actualul amplasament, între comunele Giarmata, Ghiroda şi Remetea Mare.

După 1975, transportul aerian devine o prioritate, iar pentru Timişoara, care era considerată unul dintre cele mai mari oraşe ale României devenea necesară extinderea şi modernizarea aeroportului. Astfel că în 1976 are loc modernizarea şi extinderea aerogării dar şi a pistei de decolare-aterizare (de la 2500 la 3500 m).

În 6 februarie 2002, aeroportul şi-a regăsit identitatea spirituală în persoana pionierului aeronauticii mondiale – bănăţeanul Traian Vuia, completându-se denumirea cu numele pionierului aviaţiei.