Girocul- Marea Surpriza a Campionatului National de Șah!

0
383

giroc-sah

În perioada 15-18 iunie 2015, la Olănești, a avut loc finala Campionatului Național Școlar pe Echipe Mixte ”Elisabeta Polihroniade”. Echipa de șah a claselor V-VIII de la Liceul Teoretic David Voniga din Giroc a ocupat locul I general, cu 7 meciuri câștigate din 7 posibile! După 6 runde eram deja CAMPIONI NAȚIONALI, nu mai puteam fi depășiți, dar șahiștii noștri nu au lăsat garda jos și au câștigat și ultimul meci, cel cu Satu Mare, cu scorul de 3-1 (două partide câștigate și două remize).

Performanța girocenilor a produs o situație inedită la premiere: ei au fost premiați de două ori, o dată pentru titlul de campioni naționali și a doua oară pentru locul I în classamentul rural.

Formația giroceană a fost compusă din (în ordinea meselor): Paraschiv Paul, Alboni Denis (căpitan de echipă), Iucu Mihai, Paraschiv Alexandra și Juravle Ștefan. Interesant, Mihai Iucu (clasa a II-a) și Ștefan Juravle (clasa a IV-a) elevi de ciclu primar, au acoperit, cu schimbul, masa a treia, în locul lui Robert Perțe, care este acum elev de liceu. Locomotiva echipei a fost de data aceasta Denis Alboni care, irezistibil, a câștigat toate cele 7 partide.

Totuși, forța care a realizat acest rezultat superb pentru șahul girocean a fost un ”Trio” compus din veteranii echipei, Paraschiv-Alboni-Paraschiv, care au pulverizat echipă după echipă, cu un mic (dar prețios) ajutor din partea colegilor mai mici (ei au adus 2,5 puncte echipei).

Alexandra Paraschiv a realizat 6 victorii și o remiză, iar Paul Paraschiv 4 victorii și 3 remize. Astfel de rezultate ne-au mai adus două medalii de aur, în clasamentele individuale pe mese, prin Denis Alboni și Alexandra Paraschiv. Alexandra este pentru a doua oară consecutiv campioană națională la fete, individual, în competiția echipelor școlare. În 2014, ea și-a adjudecat acest titlu, cu 7 partide câștigate din 7 posibile. Paul Paraschiv a fost la jumătate de punct distanță de medalia de argint, iar cu încă un punct ar fi fost campion pe prima masă. Dar să nu uităm că Paul a luptat cu cei mai tari adversari, echipa sa fiind mereu în față. El a avut sarcina de a neutraliza, fără a risca excesiv, pe campionii echipelor adverse.

Competiția s-a jucat pe trei secțiuni: ciclul primar, ciclul gimnazial și liceele. Pentru prima dată, șahiștii din clasele I-IV au avut (în sfârșit!) concurs separat. Comuna Giroc a reprezentat județul Timiș, la această finală, nu numai la ciclul gimnazial, ci și la ciclul primar. Formația giroceană a claselor I-IV, compusă din: Dumitrache Dorin, Dumitrache Gabriel, Cureteu Mihai, Nedelcu Andreea și Pașca Ioana a fost medaliată la ediția 2015, ocupând locul 2 în clasamentul rural (după Comuna Jucu, județul Cluj).

Școala din Giroc a fost prezentă și la primele două ediții ale Campionatului Național de Șah pe Echipe Școlare, cu echipa claselor I-VIII, obținând de fiecare dată frumoase rezultate: locul 5 general, în 2013, din 39 de echipe participante și titlul de campioană națională a comunelor; din nou locul 5 general, în 2014, din 38 de echipe și vicecampioană națională în clasamentul rural.

Campionatul Național de Șah pe Echipe Școlare ”Elisabeta Polihroniade” crește vertiginos ca impact și importanță. Marea maestră internațională Elisabeta Polihroniade, autoare a 25 de cărți de șah după cum mi-a mărturisit într-o discuție, fostă membră a echipei olimpice de șah a României și deținătoare a unui palmares de invidiat, a împlinit 80 de ani în 2015. Cu toate acestea, dumneaei este încă ”pe baricade” și luptă eroic, de mai mulți ani, pentru promovarea sportului minții în școlile românești.

Încă de la ediția 2014, calificările pentru finala campionatului național de șah pe echipe școlare au avut o amploare de invidiat. De exemplu, faza de calificare din 2014 de la București, pentru stabilirea campioanelor de sector, a reunit peste 1000 (o mie) de elevi! Pentru ediția 2015 (a treia) a fost încheiat un protocol, în vederea unei bune organizări, între Ministerul Educației Naționale, Ministerul Tineretului și Sportului, Clubul de Șah Elisabeta Polihroniade și Federația Română de Șah.

Școala Gimnazială Giroc, devenită între timp Liceul David Voniga, a parcurs un traseu spectaculos de șase ani și jumătate, de la debutul cursurilor de șah în octombrie 2008, până la titlul de campioană națională a comunelor în 2013 și campioană națională la șah, echipe mixte, gimnaziu, în 2015.

sursa: girocchisoda.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.