Printre castelele fermecătoare și pline de legende de odinioară, ce zac însă astăzi în ruine, se numără și Castelul Mercy. Acesta se găsește în Satul Carani din județul Timiș, la nici jumătatea drumului dintre Timișoara și Arad, numărându-se printre cele mai vechi clădiri din regiunea Banatului.
Se spune că acest castel poartă numele contelui căruia i-a aparținut, Claudius Florimund Mercy, numit pe vremuri guvernator al Banatului. Acesta și-a construit la Carani o reședință secundară, pe lângă palatul de la Timișoara, construcția castelului fiind începută în anul 1733 și terminată în 1734. Alte voci, susțin că domeniul nu i-a aparținut niciodată Contelui de Mercy, sau că acesta nu ar fi locuit niciodată aici. Cert este că, la vremea să, castelul reprezenta un loc de întâlnire pentru mai marii vremii, care se strângeau pe acest domeniu la vânători sau petreceri. În curtea castelului se găsea o frumoasă grădină, amenajată în stil baroc, traversată de două alei simetrice care porneau din fața castelului.
Din păcate, din tot ceea ce a fost odinioară au rămas în prezent doar ruinele, ascunse de o vegetație neîngrijită, în spatele unui gard peste care poți sări cu greu. Această soartă a castelului a fost determinată cel mai probabil de faptul că acesta a trecut de-a lungul timpului din proprietar în proprietar. Domeniul a fost cumpărat mai întâi, în anul 1780, de către contele Janos Saurau, intrând mai apoi, între anii 1805 a 1870, în posesia familiei spaniole Lo Prești de la Fontana DaAngioli, iar între anii 1870 a 1874, în posesia grofului Janos Barinyai.
În anul 1931, în urmă decesului ultimului proprietar, Oskar Feger, castelul, împreună cu întregul domeniu, au fost moștenite de familia acestuia. În cele din urmă acesta nu a avut o soartă diferită de cea a celorlaltor reședințe nobiliare și castele din spațiul românesc, fiind în cele din urmă naționalizat și transformat în CAP, funcționând astfel până în anul 1989, marcat de căderea regimului comunist. Deși după anul 1990 a fost cumpărat și se intenționa amenajarea unor birouri în această clădire, domeniul a fost ulterior revendicat de către urmași, lucrările de renovare fiind blocate. Chiar și în prezent, situația acestuia este incertă, clădirea abandonată fiind destinată cel mai probabil ruinării complete.
sursa: traveleurope.ro