Statiunea Moneasa este locul perfect pentru relaxare in weekend sau pentru un sejur mai lung, in orice anotimp. Statiunea este cunoscuta pentru apele termominerale de aici, inca de pe vremea romanilor, si este un spatiu ideal pentru tratament si odihna.
Supranumita si “Perla Muntilor Apuseni”, Moneasa se gaseste la aproximativ 100 km de Arad si 145 de Timisoara, la poalele muntilor Codru-Moma, la o altitudine de 280 m. Aceasta a primit titlul de statiune balneara in 1886, dar apele termale au fost folosite cu mult timp inainte, localitatea existand in documentele oficiale din 1597. Aici se pot gasi terenuri de tenis si baschet. Statiunea are un potential turistic urias datorita apelor minerale, dar si a obiectivelor turistice din zona, a climatului, a traditiilor si a frumusetii locului.
Principala atractie in statiunea Moneasa sunt apele minerale cu proprietati curative care au temperaturi de 25 – 32 de grade si sunt bicarbonatate, calcice, magnezice sau sodice. Statiunea este recomandata persoanelor cu afectiuni neurologice periferice si centrale, afectiuni ale aparatului locomotor (reumatisme inflamatorii degenerative, reumatisme abarticulare, stari posttraumatice), afectiuni ginecologice cronice, nevroza astenica, afectiuni asociate etc.
Aici exista instalatii pentru electro, hidro si termoterapie, bai calde in bazine, sali pentru gimnastica medicala si masaj medical, bazine pentru kinetoterapie, sauna, bazine in aer liber cu bai cu apa minerala, solarii, dusuri cu efect vasodilatator, decontracturant, analgezic, curenti cu impulsuri si diverse alte mecanisme pentru terapii.
Pentru cei care doresc doar sa se relaxeze, exista un strand cu apa curata si limpede, care se schimba de trei ori pe saptamana, precum si doua campinguri cu casute, dotate cu grupuri sanitare care au si dusuri cu apa calda.
In zona se pot vizita obiective turistice precum Pestera Liliecilor, Platoul Carstnic, Cariera de Marmura, Rezervatia de nuferi, Izvorul Piatra cu Lapte, Grota Ursilor, Cuptorul de Fier, Varful Izoi, Stanca Laptelui, Tinoasa, Cetatea Deznei, Cascada Boroaia, casa pictorului si sculptorului Ghorghe Groza.
In plus, turistii se pot bucura de plimbari in aer liber pe numeroasele trasee amenajate spre atractiile naturale mentionate si nu numai.
sursa: traveleurope.ro