Revolverul lui Mărgelatu şi arme vechi confiscate de la traficanţi expuse la Muzeul Banatului

0
2042

expozitie arme

Revolverul lui Mărgelatu şi arme vechi confiscate de la traficanţi expuse într-o expoziţie inedită la Muzeul Banatului. Inedita expoziție va avea loc miercuri. Unele dintre exponate, deşi foarte vechi, au intrat de curând în patrimoniul muzeal, după ce au fost descoperite de poliţişti la domiciliile unor persoane din vestul ţării, care le deţineau ilegal.

Un revolver asemănător celui folosit de personajul Mărgelatu în filmul “Trandafirul galben”, dar şi un adevărat muzeu de arme descoperite cu acel prilej, vor putea fi admirate de vizitatori până la sfârşitul lunii septembrie. “Sunt 30 de arme de foc, 17 arme albe şi o archebuză. Ţeava de archebuză este cea mai valoroasă, estimăm că este din secolul XVI. De asemenea, mai avem şi un pistol din secolul XVII, care se vinde cu câteva mii de euro, dar şi un revolver asemănător cu cel al lui ‘Mărgelatu”, spune Zoran Marcov, muzeograf în cadrul Muzeului de Istorie a Banatului.

expo armament

Conform muzeografilor, una dintre cele mai importante piese este o coloană romană, care datează de două mii de ani, care astrăjuia intrarea într-o biserică. „Cele mai valoroase sunt archezubele, care sunt din secolul XVI și un pistol cu cremene și rotiță“, spune muzeograful Zoran Marcov.

În plus, expoziţia prezintă şi exponate mai vechi ale Muzeului, precum shishane otomane, puşti de vânătoare, pistolul cu cremene folosit de Victor Vlad Delamarina, pistoale atribuite ultimului paşă al Timişoarei, puşca-trombon, o armă mixtă germană, ‘piperniţe’ din veacul al XVIII-lea, una dintre puştile de vânătoare ale lui Dionisie Linţia, pistoale de duel din secolul al XIX-lea, pistoale balcanice cu cremene, prada de război din anul 1878 şi diverse alte arme militare din secolele XVIII-XIX, dar şi arme de foc utilizate în cele două conflagraţii mondiale.

Prețul acestor obiecte este încă necunoscut. Cert este însă că o piață neagră pentru obiecte de patrimoniu există, chiar și în Timișoara. “M-am uitat pe site-urile din străinătate, iar prețul unui pistol cu rotiță ajunge la câteva mii de euro. O țeavă de archebuză, în starea în care e asta de aici la câteva sute de euro. Noi, Muzeul Banatului, nu avem în colecție asemenea piese. Cu siguranță merită să fie clasate în patrimonial național, categoria tezaur”, completează Zoran Marcov.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.