Aeroportul Internațional “Traian Vuia” la 80 de ani de la înființare

0
596

1965Constructie aeroport

Eveniment important pentru Aeroportul Internațional “Traian Vuia” din Timișoara. Instituția marchează astăzi 80 de ani de la înființare. În 20 iulie 1935 a avut loc inaugurarea oficială a aeroportului provizoriu, amplasat atunci pe terenul de instrucţie al Garnizoanei militare, lângă Cimitirul Eroilor (în locaţia în care este amplasat astăzi centrul comercial Iulius Mall).

În 1941, aeroportul a fost mutat la Moşniţa, după ce construcţia a durat 5 ani, însă sediul aeroportului a rămas aici doar 11 luni deoarece din cauza greutăţilor întâmpinate la finanţarea lucrărilor şi la solul impropriu, se renunţă la proiect şi de ia decizia mutării la Moşniţa. Nouă, pe un teren de 91 de ha, izlaz comunal.

1980inaugurare aerogara

Aeroportul funcţionează pe actualul amplasament din 1964, când are loc inaugurarea aerogării pentru curse interne. O modernizare masivă a avut loc în anii 1975-1980, când are loc inaugurarea aerogării pentru trafic intern şi internaţional. Din 1980 se inaugurează cursele externe spre Frankfurt, Chicago şi New York.

În 1989, în timpul Revoluţiei, Aeroportul devine o zonă importantă cu o desfăşurare impresionantă de forţe. În zilele Revoluţiei pe aici trec generali, miniştri şi delegaţi trimişi special de la Bucureşti de către cuplul prezidenţial pentru a reprima revoltele de la Timişoara.1946mosnitaDupă Revoluţie, Aeroportul devine un punct forte pentru întreaga regiune de vest a României, în sensul dezvoltării economice şi sociale. În următorii ani au loc investiţii mari precum reparaţii capitale la pista de decolare-aterizare, construcţia halei cargo, modernizarea şi extinderea aerogării, achiziţia de echipamente.

Din 6 februarie 2002, Aeroportul poată numele pionierului aeronauticii, bănăţeanul Traian Vuia. „Pentru mine, cei 80 de ani nu înseamnă doar istoria la care ne gândim cu drag şi cu melancolie, ci reprezintă şi o provocare. Acum mă gândesc la ce va urma, ce ne aşteaptă în următorii ani, până în 2020, ca ciclu de finanţare al programelor europene şi chiar mai departe. Eu vreau ca noi să punem bazele unui nou concept, a unui Terminal Intermodal, o viziune în care să conecteze transportul aerian, rutier şi feroviar. Am promovat acest proiect de doi ani şi s-a materializat prin cuprinderea acestuia în Masterplanul General de Transporturi”, spune directorul Aeroportului Internaţional Timişoara, Daniel Idolu.

Cu acest prilej, conducerea aeroportului va organiza un spectacol aerian: Timişoara Air Show 2015. Evenimentul se află la cea de-a doua ediție și va avea loc sâmbătă, 18 iulie, de la ora 9.00.

Evenimentul reunește participanți din țară. Vor putea fi urmărite evoluţiile piloţilor din cadrul Forţelor Aeriene Române care vor face demonstraţii cu escadrila de elicoptere PUMA IAR 330, cu un avion CJ71 Spartan şi cu aeronave de vânătoare şi intercepţie. Aeroclubul României va fi prezent cu formaţia Hawks of Romania, cu paraşutiştii din cadrul formaţiei Blue Wings şi cu formaţia de zbor cu avioane ultrauşoare The Pellicand. La acestea se vor adăuga Iacării Acrobaţi care vor încânta spectatorii şi cu efecte pirotehnice, iar Formaţia Asalt îşi va demonstra îndemânarea pe cer. Cei prezenţi vor putea vizita o expoziţie de aeronave şi echipamente utilitare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.