Liberalii vor unificarea Timișoarei cu Aradul pentru a crea metropolă

0
647

Marian Vasile

Crearea metropolei Timişoara este cel mai important proiect Consiliului Consultativ Economic al Timişoarei. Demersurile ar viza corelarea dezvoltării unitare a Timişoarei-Arad, care ar permite crearea unei metropole europene, spune coordonatorul consiliului, Marian Constantin Vasile. “Este șansa noastră comună, a Timișoarei și a Aradului, de a dezvolta și mai mult în acest context european și internațional comunitatea noastră. Nu cred că e cazul să vorbim de orgolii, trebuie să vedem sinergiile ce s-ar produce în această colaborare. Există un studiu care arată că sunt foarte multe beneficii dacă facem asta. Eu am ridicat problema în CCE și s-a stabilit să facem un apel către municipalitatea de la Arad și către Consiliul Consultativ Economic de acolo pentru ca în toamnă să avem o întâlnire și să semnăm un protocol pentru această colaborare”, spune directorul CCE Timișoara, Marian Vasile.

Potrivit lui Marian Vasile, unificarea Timișoarei cu comunele periurbane nu este suficientă, întrucât conectivitatea orașului de pe Bega la rețeaua internațională de transporturi nu este benefică. Astfel, se dorește o metropolizare mult mai largă, care vizează unificarea cu municipiul Arad. „Faptul că orașul de pe Bega se află culoarul secundar de transport, 4 Pan-EU, faptul că Guvernul nu a trecut încă Aeroportul Traian Vuia în jurisdicția Consiliului Județean Timiș, dar și situația slabă a transportului naval face ca premisele de dezvoltare ale Timișoarei să fie destul de reduse în ceea ce privește conectivitatea cu marile orașe din vestul Europei”, adaugă Marian Vasile.

Marian Vasile

Printre avantajele implementării conceptului de metropolă sunt îmbunătăţirea infrastructurii de telecomunicaţii, drumuri, transport în comun, turism, urbanizarea teritoriului, dar şi satisfacerea cererii de locuinţe.

Pentru că în România nu există suport legal pentru astfel de demersuri, edilul-șef al Timișoarei, Nicolae Robu, a cerut Guvernului să emită o hotărâre care să permită crearea acestui proiect pilot.

Până la unificarea cu Aradul, se va merge pe ideea inițială a primarului: unificarea cu comunele adiacente orașului. Primele discuții în acest sens au avut deja loc cu primarii din localitățile vecine, care și-au dat acordul pentru un astfel de proiect. În continuare, urmează să se încerce demararea procedurilor legale, iar ulterior să se facă dezbateri pe această temă cu cetățenii.

(Foto Costi Duma)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.