Schitul Muntele Mic este localizat în județul Caraș Severin, în apropierea Munțiilor Semenic, la o altitudine de aproximativ 1525 metri. Acest lăcaș de cult este una dintre atracțiile Stațiunii Muntele Mic, reprezentând un loc de reculegere pentru toți turiștii care trec pragul acestei stațiuni montane.
Accesul până în stațiune, respectiv până la acest schit se realizează foarte simplu, urmând traseul drumului județean DJ608 A din Caransebeș. Trecând prin localitățile Zervesti, Turnu Ruieni și Borlova, se ajunge apoi la stația de telescaun de la baza stațiunii, de unde se va urma un drum montan ce se desfășoară pe aproximativ 20 km.
Lăcașul de pe Muntele Mic își sărbătorește hramul în ziua Sfântuluia Prooroc Ilie, impresionând prin aspectul sau ce îi trimite pe vizitatori cu gândul către mănăstirile maramureșene, al căror stil arhitectural este inconfundabil. Cu un turn ascuțit, înalt de aproximativ 20 metri, schitul este construit din lemn, pe o fundație de piatră. Planul arhitectural al lăcașului respectă stilul specific ortodox, fiind compartimentat în altar, naos și pronaos. În ceea ce privete interiorul, catapeteasma este sculptată în lemn de stejar, iar pictura interioară a fost realizată cu mare grijă, ilustrând diverse personaje și scene sfinte din religia ortodoxă. În imediata apropiere a schitului au fost ridicate și câteva chilii, o bucătărie mică și o trapeză, ce le sunt utile viețuitorilor lăcașului.
De aici se pot admira priveliști inedite ce se deschid spre Valea Timisului, spre crestele Munților Retezat sau spre Băile Herculane. Lângă Schitul de pe Muntele Mic se înalță un alt simbol reprezentativ pentru această stațiune: Monumentul Eroilor Bănățeni.
sursa: traveleurope.ro