Femeile, cu vârste cuprinse între 24 şi 65 de ani, pot beneficia gratuit de testul Papanicolau pentru diagnosticarea precoce a cancerului de col uterin. Infecția genitală persistenta cu HPV (virus papiloma uman) este un factor de risc major pentru cancerul cervical. Screeningul de rutină poate depista acest tip de cancer, încă din stadiile în care poate fi tratat. În plus, cu ajutorul testului screening pot fi descoperite celulele precanceroase existente pe suprafața colului uterin.
Medicii recomandă testul Papanicolau pentru screeningul cancerului de col uterin. În timpul consultației se va recolta o mostră de celule de la nivelul cervixului. Acestea vor fi examinate în laborator pentru a fi depista celulele precanceroase. După vârsta de 21 ani efectuarea testului Papanicolau trebuie să devină o analiza medicală de retina, deoarece este eficient atât în prevenirea, cât și în indentificarea cancerului de col uterin în stadii incipiente.
Conform statisticilor, până acum femeile au ignorat din diverse motive controalele preventive, deşi au nevoie doar de o trimitere de la medicul de familie, înscris în programul naţional. Medicii avertizează că această investigaţie este extrem de importantă, mai ales că, anul trecut, una din 10 femei a fost depistată cu cancer de col uterin.