VIDEO: Astăzi este Ziua Imnului Național

0
733

ziua imnului national1

Timișoara celebrează Ziua Imnului Național. Data de 29 iulie a fost proclamată, în conformitate cu Legea nr. 99/1998, Ziua Imnului Național al României – „Deșteaptă-te române!”, simbol al unității Revoluției Române de la 1848.

La Timişoara evenimentul a început cu paradă militară şi intonarea unor cântece şi poezii patriotice. Actiunuea a avut loc în faţa Palatului Administrativ, unde după o slujbă oficiată de preoţi, a fost intonat imnul de stat, iar apoi reprezentanţi ai Brigăzii 18 Infanterie Banat, ai Jandarmeriei şi ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă au pornit în pas de defilare. “Ziua de astăzi înseamnă sărbătorirea unuia dintre simbolurile naţionale ale României, Ziua Imnului Naţional, un moment important pe care am încercat să îl scoatem în evidenţă cât mai mult, promovând în acelaşi timp şi valorile naţionale, unitatea şi demnitatea poporului român. A fost un program mai complex cu intonarea unor cântece naţionale şi recitarea unor poezii cu caracter naţional”, spune prefectul județului Timiş, Eugen Dogariu.

ziua imnului

La 29 iulie 1848, „Deșteaptă-te române!” a fost cântat pentru prima dată în Parcul Zăvoi din Râmnicu Vâlcea. La originea Imnului Național al României se află poemul patriotic „Un răsunet” de Andrei Mureșanu. Imnul a fost intonat în timpul Războiului de Independență, în Primul Război Mondial și la Marea Unire din 1918. A fost, de asemenea, intonat în al Doilea Război Mondial.  „Astăzi sărbătorim Ziua Imnului Naţional. Este o zi extrem de frumoasă şi importantă, iar imnul este unul dintre cele mai importante simboluri ale ţării, ale poporului român şi ale armatei române. Cred că şi această manifestare arată cât de apreciat este acest însemn naţional”, spune preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, Titu Bojin.

ziua imnului 4

„Deșteaptă-te române!” a fost interzis după instaurarea regimului comunist, timp de aproape o jumătate de secol. A fost cântat, însă, în timpul revoltei de la Brașov, din 15 noiembrie 1987 și în timpul Revoluției din decembrie 1989. Imediat după Revoluția din decembrie 1989, „Deșteaptă-te române!” a fost ales Imn Național al României, fiind consacrat prin Constituția din 1991.

ziua imnului 3

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.