Atenție la scăldat! DSP Timiș nu verifică apele râurilor

0
471

scaldat_sa-crop-644x416

Zonele neamenajate de scăldat pot reprezenta un adevărat pericol pentru timişenii care preferă să îşi petreacă timpul liber la iarbă verde, în apropiere de apă. Este vorba despre cele de la Şag şi Albina, pe malul râului Timiş.

Astfel că inspectorii Direcţiei de Sănătate Publică atrag atenția și îi sfătuiesc pe cei care preferă astfel de locuri pentru răcorire, să fie cu băgare de seamă atunci cand aleg sa iasă la scăldat în râuri. Din acest an, reprezentanții DSP nu mai au competenţa să verifice zonele neamenajate. Au  fost scoase din evidenţele Direcției întrucât nu sunt considerate locuri frecventate constant de minimum 150 de persoane.“Anul acesta nu mai există programul de supraveghere al zonelor neamenajate, pentru că pe teritoriul judeţului nu avem aceste zone. Ca să fie zonă naturală neamenajată trebuie să fie frecventată zilnic de peste 150 de persoane, ceea ce prin adresele pe care le-am primit de la autorităţile locale, respectiv Primăria Moşniţa şi Şag, ni s-a răspuns că nu se scaldă zilnic 150 de persoane, ca să o declarăm zonă naturală amenajată”, spune Viorica Dumitru, director executiv al DSP Timiş.

Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Timiş s-au conformat şi anunţă că în perioada următoare vor trece la verificări. “În următorul interval de timp vom verifica, în special în weekend, pentru că atunci lumea iasă la scăldat, pentru a vedea care este situaţia pe teren”, transmite Viorica Dumitru.

De cealaltă parte, prefectul județului Timiş a cerut totuşi inspectorilor DPS să verifice dacă într-adevăr raportările primăriilor sunt conforme cu realitatea şi să facă o serie de controale inopinate în zonele respective. “Este important să ştim în primul rând pentru sănătatea cetăţeanului şi încercăm şi prin raportările pe care le solicităm, dar şi prin controalele făcute de DSP să urmărim îndeplinirea condiţiilor necesare pentru respecatrea normelor igienico-sanitare. S-au făcut şi contraole la apă, s-au urmărit registrele în care trebuiesc notaţi indicatorii apei în fiecare zi, e o primă etapă pe care DSP a făcut-o până acum, a verificat ştranduri, piscine şi câteva zone de agrement din judeţ, dar atâta vreme cât aceste zone neamenajate nu sunt încadrate ca atare, conform legislaţiei, Direcţia de Sănătate Publică nu verifică aceste zone”, explică prefectul județului Timiş, Eugen Dogariu.

Astfel că pe lângă razele soarelui, în această perioadă, periculoase sunt şi bolile dermatologice, ce pot fi contactate din locurile de scăldat. Medicii atrag atenţia asupra pericolului contactării unor boli de piele, cum ar fi micozele sau eczemele. Pe lângă bolile dermatologice, pe lista afecţiunilor ce pot fi contactate din apă se mai regăsesc leptospiroza – boală infecţioasă manifestată prin febră, dureri de cap, dureri musculare, afectarea ficatului, a rinichilor şi icter.

De asemenea, există riscul îmbolnăvirii de meningită, boală ce se manifestă prin febră, durere de cap severă şi persistentă, gât înţepenit şi dureros la mişcare, convulsii şi tulburări ale stării de conştienţă. Uneori, boli digestive sau afecţiuni ale ochilor şi urechilor – blefarite, conjunctivite, otite şi sinuzite.

(Sursa foto www.ziarulring.ro)