Sfanta Maria Mare: Traditii si Obiceiuri

0
374

traditii

Pe 15 august, calendarul crestin consemneaza o mare si importanta sarbatoare, Sarbatoarea Adormirii Maicii Domnului sau Sfanta Maria Mare (Santamaria), dupa cum mai este cunoscuta in popor. Este ziua in care Fecioara Maria a trecut la cele vesnice si s-a inaltat in imparatia cerurilor. Te invitam de aceea sa descoperi cateva dintre cele mai cunoscute obiceiuri si traditii legate de sfanta sarbatoare a Adormirii Maicii Domnului.

Cu ocazia acestei mari sarbatori religioase, in biserici se tin slujbe unde sunt pomeniti cei care au parasit aceasta lume, dar si cei care au purtat numele sfant al Mariei. Totodata, femeile obisnuiesc sa imparta struguri, prune si faguri de miere pentru sufletul celor care au plecat pe lumea cealalta. In unele zone, dupa slujba, se merge in cimitir si se tamaiaza mormintele celor dragi.

In popor, sarbatoarea Adormirii Maicii Domnului este considerata a fi totodata si hotarul dintre lunile calduroase si cele racoroase, ziua care ne anunta ca vara este pe sfarsite.

Mai mult, este ziua in care ciobanii coboara oile de la munte (La Santamaria Mare / Tulesc oile la vale!) si se spune ca de acum incolo barbatii trebuie sa isi schimbe palaria cu caciula. Tot de acum incolo, este interzis scaldatul in apele curgatoare caci se crede ca raurile au fost spurcate de cerb. Tot odata cu 15 august si cu apropierea toamnei, traditia populara ne invata ca este bine sa nu mai dormim afara sau pe prispa.

O superstitie din batrani ne spune ca este interzis a aprinde focul in soba sau in vatra cu doua zile inaintea sarbatorii caci astfel vei atrage intamplari nefericite asupra ta.

Fiindca este interzis a face treburi in gospodarie sau pe camp, cei care nu respecta aceasta regula nescrisa risca sa aiba paguba la recolte, iar vitele sa li se imbolnaveasca.

Fecioara Maria este cu precadere ocrotitoarea femeilor, a pruncilor si a celor necajiti. De aceea, femeile insarcinate obisnuiesc sa se roage in aceasta zi Maicii Domnului pentru ajutor in sarcina, iar pruncii carora le vor da nastere sa fie sanatosi si binecuvantati de Dumnezeu.

In cazul in care se intampla ca in apropierea acestei sarbatori sa infloreasca trandafirii – acest lucru este interpretat in traditia populara drept semn ca ne asteapta o toamna lunga si frumoasa.

In vremurile de odinioara, se obisnuia ca de 15 august sa se angajeze pandari la vii pentru a proteja podgoriile de pasari, iar perioada cuprinsa intre cele doua mari sarbatori, Sfanta Maria Mare (15 august) si Sfanta Maria Mica (8 septembrie) este perceputa ca fiind propice semanaturilor de toamna.

O superstitie straveche ne arata ca nu este bine sa ne tundem parul in aceasta zi sau sa il aruncam la gunoi.

De asemenea, evitati sa mergeti inapoi. Se spune ca acesta este un obicei care o o intristeaza pe Maica Domnului.

In anumite zone ale tarii, exista obiceiul ca fetele necasatorite sa culeaga flori pe care le duc ulterior la biserica pentru a fi sfintite. Odata ce slujba se termina, iau aceste flori acasa si le asaza drept ofranda la icoana Maicii Domnului. Se spune ca aceste flori sunt investite de Maica Domnului cu puteri vindecatoare, dar nu numai. Ele aduc in casa pe care o impodobesc sanatate, paza de primejdii, dar si noroc si binecuvantare.

Tot astazi, fetele nemaritate se roaga Maicii Domnului pentru a le da un ursit bun si o soarta favorabila in dragoste si casnicie.

In vremuri de demult, pentru a atrage dragostea in viata lor si bunavointa Maicii Domnului, fetele obisnuiau sa poarte in san un fir de naprasnic sau feriga, in functie de zona. Se crede ca aceasta planta a fost harazita de Maica Domnului cu puterea de a aduce dragostea celei care o poarta de aceasta sarbatoare.

In anumite parti ale tarii, fetele obisnuiesc ca in noaptea de 14 spre 15 sa isi puna un fir de busuioc proaspat sub perna pentru ca Maica Domnului sa le dezvaluie chipului celui ales in vis si astfel sa il recunoasca mai usor atunci cand il vor intalni.

Tot pe 15 august se sarbatoreste si ziua Marinei, Fecioara Maria fiind considerata protectoarea marinarilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.