Riscă să fie evacuată împreună cu cei cinci copii ai săi din casa în care locuiește cu chirie de 16 ani. Vorbim despre o femeie din Timișoara, care susține că este dată afară de Primărie pentru o datorie de aproape 400 lei la întreținere.
Femeia spune că locuința este una modestă și în limita posibilităților materiale este nevoită să stea înghesuită cu familia numeroasă într-o garsonieră din zona Calea Buziașului. “Unde să mă duc, copiii merg la școală?! Fata este premiantă, este la un liceu foarte bun. Băiatul merge la grădiniță, am doi copii bolnavi. Unde să mă duc cu ei?”, spune Mihaela Pătășanu.
Din motive financiare, familia nu a reușit să achite la timp datoriile acumulate.Vecinii au reclamat restanțele acestora, iar acum femeia este disperată că nu va mai avea un acoperiș deasupra capului. “Nu am mai plătit taxele la întreținere, gunoi, pentru că am rămas fără servici și nu am putut să facem față, având trei copii la școală și altul la grădiniță. Cum timpul am reușit să achităm taxele la Primărie. Însă, ne-a venit acasă o hârtie de la executor judecătoresc, în care ni se comunică să părăsim casa în șapte zile și să plătim suma de 2.800 lei, dacă nu plecăm din casă”, afirmă femeia.
În plus, femeia bănuiește doi vecini că ar vrea apartamentul său unde locuieste cu chirie. “Vrea unul pentru fată și unul pentru fiu. Vin oameni din Primărie care au pe lista de priorități. Au venit multe persoane, copiii au fost singuri acasă, s-au speriat. Intră oameni peste noi, că vor să vadă locuința”, mai spune Mihaela Pătășanu.
Femeia se simte amenințată și hărțuită, astfel că a făcut o adresă către OADOR Timișoara, în care își explică situația. În plus, aceasta susține că nu reușit într-un an de zile să fie primită în audiență la primarul Nicolae Robu. “Am fost la Primărie, mi-au spus: <<Ce să vă fac? Mergeți afară! Nu e problema mea. >> La primar, nu ne primește doamna consilier. Ne trimite de la un birou la altul”, susține disperată femeia.
De cealaltă parte, reprezentanții OADOR Timișoara spun că vor lua în calcul spusele femeii și vor lua măsurile necesare salvării sale. “Am analizat cu atenție cazul. Noi punem întrebarea, fără să lezăm acel drept de inamovibilitate. Inamovibilitatea se dă oamenilor cu conștiință și moralitate. Cum poate justifica și care ar fi elementul de trimitere spre justiția divină să dispui evacuarea unei familii în asemenea condiții prin rezilierea unui contract încheiat de Primărie la apelul Primăriei?! Sunt treburi delicate pe care nu le înțelege o minte normală. Este înafara unei moralități a unui judecător”, spune vicepreședintele OADOR, Sevastian Bălescu.
Președintele OADOR Timișoara, Teodor Rațiu, spune că: “Încercăm să ajutăm acești copii nevinovați, care trebuie apărați. Ne-am gândit să facem apel către Direcția pentru Protecția Copilului și să-l informăm pe domnul primar despre situația reală a familiei respective și cam ce-i așteaptă dacă nu se rezolvă. Dacă statul de drept trebuie să asigure minim de condiții, întreb: Unde este acel stat? Cum poate un funcționar public din cadrul Primăriei Timișoara să nu înscrie o familie în audiență? Ne vom adresa și domnului city manager Drăgoi, să vedem cine e funcționarul sau funcționara și vom cere penalizare, nu majorare de salariu. Trebuie să intervenim rapid, iar dacă dânșii vor cere, vom interveni oricând în procesul lor”, susține președintele OADOR, Teodor Rațiu.
Până atunci când lucrurile se vor clarifica, Mihaela Pătășanu împreună cu familia trăiesc în continuare cu spaima că pot fi evacuați oricând din locuință.