Organizațiile de tineret somează Ministerul Tineretului și Sportului să dea dovadă de transparență. Acestea lansează numeroase apeluri publice care au termene limită de pe o zi pe alta și solicită stabilirea unui termen de răspuns de minimum 5 zile lucrătoare la toate apelurile viitoare.
Anunțul organizațiilor vine după ce, conform unei analize ANOSR disponibile online, o treime din termenele limită impuse de Minister au fost de sub 5 zile calendaristice! În aceste situații o diseminare adecvată a apelurilor în rândul tinerilor și al organizațiilor de tineret nu este posibilă, afectând șansa acestora de a se implica și ridicând astfel suspiciunea că unele dintre ele sunt folosite pentru a ascunde abuzuri sub pretextul unor false consultări. De asemenea, majoritatea întâlnirilor din acest an la care ministerul a invitat organizațiile de tineret au fost anunțate de pe o zi pe alta, lucru ce a îngreunat participarea reprezentanților tinerilor la respectivele consultări.
Ultima astfel de situație se referă la apelul pentru organizațiile care participă în calitate de observatori la procesul de selecție al delegaților de tineret la Națiunile Unite, apel publicat în data de 26 august și având termen limită în 28 august la ora 12:00. Peste această neregulă se adaugă și faptul că niciun membru cu drept de vot al comisiei de selecție nu este delegat de organizațiile de tineret, deși în metodologie există o prevedere conform căreia „Selecţia este un proces transparent şi democratic. La selecţia Delegaţilor de Tineret contribuie în egală măsură reprezentanţi ai instituţiilor statului cât şi ai societăţii civile”. Mai mult, apelul nu a fost publicat în pagina principală a ministerului, pentru a nu putea fi observat imediat, fiind disponibil doar într-o subsecțiune a site-ului ministerului. Alte situații asemănătoare au inclus în special apeluri de participare la diferite tabere / școli de vară, precum și la alte programe gestionate de MTS. „Din păcate, Ministerul Tineretului și Sportului este o instituție de stat pentru care profesionalismul și transparența par a fi opționale. De-a lungul acestui an ne-am confruntat cu apeluri de a participa la tabere cu termen de înscriere două zile, cu invitații la ședințe și consultări de azi pe mâine, cu o lipsă de interes clară de a comunica transparent cu organizațiile de tineret relevante de la nivel național. Considerăm că această situație trebuie să se schimbe radical în viitor, și solicităm Ministrului Tineretului și Sportului să ia măsurile necesare pentru ca angajații MTS responsabili de sectorul de tineret să fie mai responsabili și să își facă treaba așa cum trebuie”, spune Vlad Cherecheș, președinte ANOSR.
„Uneori avem senzația că Ministerul Tineretului și Sportului consideră că singurul lucru de care ne ocupăm este să le acoperim proasta organizare internă acceptând să lucrăm cu termene limită de 2 zile. E timpul să își schimbe modul de lucru și să asigure o șansă reală de a se implica în activitățile gestionate de Minister tuturor celor interesați”, sustine Mihai Dragoș, președinte CTR.
„Un Minister al Tineretului și Sportului ar trebui să urmeze cel puțin viziuni ce se apropie de cele ale tinerilor, în loc să dea dovadă de practici desuete prin folosirea vechilor metehne de a detransparentiza procesul decizional. Nu descopăr motivul pentru care MTS a decis să acorde un termen atât de scurt de înscriere ca observator la delegarea reprezentantului tinerilor la ONU, și pot suspecta fie dorința de a participa puține organizații, fie lipsa de responsabilitate. Am speranța că ministerul va înțelege importanța unui proces realmente transparent, nu doar theoretic”, afirmă Horia Șerban Onița, președinte CNE.
(Sursa foto: www.kristofer.ro)