Rromii plecați în Franța vor putea fi reintegrați mai ușor în România

0
224

rromi repatriati

Rromii din Timiș plecați în Franța vor putea fi reintegrați mai ușor în România. La Instituţia Prefectului Timiş a fost semnat un nou acord prin care rromii din România plecaţi în Franţa se vor putea întoarce în ţară, unde vor fi ajutați să se reintegreze în societate. O înţelegere similară a funcţionat de doi ani însă doar între regiunea Rhone şi judeţul Timiş. “Acest acord s-a extins în aşa fel încât cetăţenii de etnie romă din Timiş identificaţi în toată Franţa pot fi reintegraţi în comunităţile din judeţul Timiş din care provin. Această integrare înseamnă posibilitatea de a face cursuri de calificare şi recalificare, consultanţă pentru găsirea unui loc de muncă, tot ceea ce înseamnă găsirea unor modalităţi de dezvoltare a unui trai decent în comunităţile din care provin”, spune Eugen Dogariu, prefectul județului Timiş.

De cealalată parte, directorul Delegaţiei Oficiului Francez în România, Hossein Mokry consideră că reintegrarea rromilor va consta şi în asigurarea unor cheltuieli de şcolarizare şi o parte a unui salariu dintr-un contract de muncă. „Putem să ajutăm în ceea ce priveşte instalarea lor, susţinând cheltuieli care ţin de şcolarizare sau de locuinţă. Putem să acoperim o parte din salariu, să îi susţinem în întreprinderile care doresc să-i angajeze şi putem, de asemenea, să-i ajutăm să-şi creeze un mic”, a spus Hossein Mokry, directorul delegaţiei Oficiului Francez în România.

Totodată acesta susține că stereotipul că rromii sunt interesaţi doar de banii pe care-i primesc pentru a se întoarce în ţară şi apoi revin în Franţa nu este adevărat, dacă sunt ajutaţi cu adevărat să se reintegreze în România. „Avem garanţii că nu se vor mai întoarce. În 2011, în cadrul vechiului nostru program, am analizat 10% din cele 500 de proiecte dezvoltate în România. Doar 10 -11% din familiile de etnie romă s-au întors în Franţa, asta înseamnă că mai bine de 80% au rămas în România”, a adăugat directorul delegaţiei Oficiului Francez în România.

(Sursa foto: www.epochtimes-romania.ro)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.