IMPRESIONANTA legenda a celebrei cascade BIGAR!!

0
1666

cascada bigar

Site-ul The World Geography a alcătuit în anul 2013 o listă cu cele mai impresionante cascade din lume. Pe primul loc se află Cascada Bigăr din Caraș-Severin. Dacă până acum nu a existat o legendă a acestei cascade, profesor Floarea-Ana Țunea a creat una, încercând, în acest fel, să atragă în zonă cât mai mulți turiști.

Potrivit acestei legende culte, pe meleagurile mirifice ale Văii Almăjului, trăia o familie de țărani foarte prețuită de locuitorii din zonă. Bărbatul era om gospodar și cinstit, iar soția lui, de o frumusețe rar întâlnită. Singura lor amărăciune era lipsa unui urmaș care să le ducă numele mai departe și să le vegheze bătrânețile. Într-o noapte, femeii i s-a arătat în vis o vrăjitoare care i-a spus că, doar dacă va bea apă de la izvorul de sub stânca așezată la granița dintre lumi va rămâne însărcinată. Tot în vis i s-a prezis că dacă va avea o fată, acesteia nu-i va fi îngăduit niciodată să se îndrăgostească, dacă va dori să trăiască. Femeia a mers la izvor și a băut apă, iar după o vreme a născut o fată ieșită din comun de frumoasă, fapt pentru care era râvnită de mulți flăcăi. Tânăra fecioară, însă, s-a îndrăgostit de un băiat chipeș și harnic, pe nume Bigăr. Tatăl fetei, care știa povestea, a încercat să o facă pe fiica sa să uite de tânăr, dar pentru că nu a reușit acest lucru, a închis-o în grota de deasupra izvorului dintre lumi. Strigătele de disperare ale fecioarei au fost auzite de vrăjitoarea care sălășluia în cealaltă lume, știută ca Tărâmul Regăsirii Dorului, spune legenda profesoarei Floarea-Ana Țunea.

Atrasă de țipetele fetei și înduplecată de suferința fără margini a acesteia, vrăjitoarea i-a spus că singurul lucru pe care poate să îl facă pentru tânăra fată era să-i transforme părul într-o cascadă pe care vor aluneca lacrimile ei.

‘Vuietul cascadei îl va aduce pe cel pe care-l iubești aproape de tine, dar, te previn, nu veți putea niciodată trăi în această lume. El va trebui să moară înecat în lacrimile tale și tu vei muri odată cu el, spre a renaște apoi, în cealaltă lume, în Tărâmul Regăsirii Dorului, numai acolo, ceea ce ți-a fost hărăzit la naștere nu se va împlini’, spune legenda.

Legenda mai spune că flăcăul a venit și s-a aruncat în apele cascadei, fermecat de vuietul mângâietor al acesteia, iar fata s-a stins odată cu el, dar s-au reîntâlnit în cealaltă lume, a Tărâmului Regăsirii Dorului, singurul loc în care iubirea lor se putea împlini. Mai apoi, cascada a rămas mărturie a unei iubiri care-a învins limitele ființei umane, dar și a faptului că dragostea înseamnă fericire și sacrificiu, deopotrivă.

De atunci, îndrăgostiții, spre a-și pecetlui dragostea, dar și pentru a avea parte de iubirea veșnică, absolută, vin să bea apă din cascada ce poartă numele flăcăului Bigăr, conform legendei create pentru a potența interesul față de impresionanta cascadă.

sursa: traveleurope.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.