Protest la cele mai spectaculoase vestigii descoperite în centrul Timișoarei: Băile turcești. Acțiunea este programată pentru joi, ora 17.
Alexandru Hegyi, arheolog, doctorand al Universităţii de Vest, a iniţiat o petiţie online pentru a opri îngroparea vestigiilor. Acesta a cerut municipalității să îşi reconsidere poziţia vizavi de soluţia prezentată și să propună un proiect de restaurare și valorificare in situ viabil. Autorităţile locale au ignorat demersul său, iar acum arheologul a inițiat un protest civic împotriva îngropării băilor turceşti din Piaţa Libertăţii. “Poziționată în apropierea moscheii, clădirea hamam-ului avea un rol deosebit în viața societății islamice de la Timișoara, iar scoaterea ei la lumină fără a perima informația arheologică și istorică s-a dovedit o provocare, mai ales datorită faptului că acest ansamblu de clădiri este unic, la ora actuală, în România. Cercetarea clădirii băilor, cu ziduri groase de peste 1 m, cu o dimensiune impresionantă (aprox. 33×13 m) necesită o metodologie de abordare foarte bine stabilită datorită faptului că acest edificiu TREBUIA INTEGRAT ÎN CIRCUITUL TURISTIC AL PIEȚEI. Situația internă este și ea una deosebită atât din punct de vedere arheologic, istoric dar și tehnic. Sistemul de încălzire, de tip hypocaust, preluat de către turci pe filieră bizantină, este asemănător celui folosit de romani”, transmite Alexandru Hegyi, arheolog.
În plus, acesta spune că expunerea unor astfel de vestigii ține și de imagine, care nu prea pare să conteze mai ales în contextul în care Timișoara luptă pentru titlul de capitală culturală europeană. “Comisia Națională a Monumentelor a decis fără ca nici unul dintre membri săi să fie prezent în teren, iar administrația este fericită cu o variantă ieftină și extrem de proastă pentru imaginea orașului. Până la urmă, expunerea unor astfel de vestigii este și o chestiune de imagine, care nu prea pare să conteze mai ales în contextul în care ne dorim Timișoara capitală culturală europeană”, mai spune acesta.
La propunerea organizatorilor protestului, ghidajul la Băile turcești va fi realizat chiar de Lect. univ. dr. Dorel Micle, responsabilul științific al cercetării arheologice din Piața Libertății, care susține această inițiativă civică.