Energie solară la cel mai înalt nivel, la Timișoara

0
259

Laboratorul de Energii Regenerabile – Fotovoltaic, din cadrul INCEMC Timișoara, injectează deja, în zilele însorite energie electrică în sistemul energetic național.

Pe lângă faptul că în perioadele cu soare își asigură atât consumul energetic propriu cât și al Departamentului de Electrochimie al INCEMC, Laboratorul de Energii Regenerabile – Fotovoltaic injectează în sistemul energetic național, gratis, până la 50 kW.

Suprafața totală a panourilor solare de diferite tipuri este de 1.200 mp, iar puterea instalată a acestora depășește 80kW. “Aceste panouri au fost prevăzute inițial pentru pentru cercetare și pentru asigurarea consumului energetic propriu. Căutăm să adăugăm plus valoare energiei electrice obținute gratis de la soare, dat fiind faptul că, în momentul de față injectăm suplimentul energetic gratis, în rețeua Enel”, spune Ionel Balcu, managerul proiectului POS-CCE „Laborator energii regenerabile – fotovoltaic”, co-finanţat prin Fondul European de Dezvoltare Regională – „Investiţii pentru viitorul dumneavoastră”.

Cladire-1-1024x733“Din ceea ce știm, doar două clădiri din Timișoara au amplasate baterii semnificative de celule fotovoltaice. Ele își asigură atât consumul energetic propriu (în perioadele cu soare) și, suplimentar, injectează în sistemul energetic național suplimentul de energie. Este vorba despre Laboratorul de Energii Regenerabile – Fotovoltaic (LERF), din cadrul INCEMC Timișoara și despre Institutul de Cercetări pentru Energii Regenerabile (ICER) din cadrul Universității Politehnice Timoșoara” spune Radu Bănică, șeful laboratorului.

Integrarea activităților celor două institute asigură premisele dezvoltării unui pol de excelență, pe tematica energiilor regenerabile, în zona de vest a țării. Dat fiind faptul că preocupările individuale ale celor două entități, LERF și ICER, sunt complementare și perfect compatibile se asigură bazele de dezvoltare a acestui pol de excelență.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.