nul dintre cele mai importante proiecte pe fonduri europene desfășurat la Timișoara în ultimii ani a început greu din cauza birocrației proverbiale din România. Este vorba despre proiectul POS-CCE „Laborator energii regenerabile – fotovoltaic”, co-finanţat prin Fondul European de Dezvoltare Regională. Prima mare problemă pe care au întâmpinat-o specialiștii din capitala Banatului a fost obținerea autorizației pentru demolarea unui vechi turn de răcire, situat pe terenul actualei clădiri a laboratorului, clădire unică în capitala Banatului.
Șefa Compartimentului Management Proiecte din cadrul Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Electrochimie și Materie Condensată, d-na ing. Mirela Iorga, își amintește cât de greu a fost la început. Acum este gata oricând să o ia de la capăt. Nu a fost însă întotdeauna la fel.
“Activitățile proiectului au demarat în anul 2010. Aici era un turn de răcire din vremurile comuniste, dezafectat de zeci de ani. Startul a fost foarte greu pentru că am primit cu mare dificultate autorizația de demolare, deși construcția reprezenta realmente un pericol pentru cei din jur. Obținerea autorizației de demolare a durat un an de zile, iar a celei de construcție încă șase luni. Foarte dezarmant pentru cineva pus pe fapte mari!”, spune Mirela Iorga.
Construcția efectivă a ”clădirii cameleon”, denumită așa deoarece își schimbă culoarea în funcție de lumină, a durat aproximativ un an și a decurs peste așteptări. Clădirea este una de ultimă generație, ecranată electromagnetic și izolată termic. Straturile care asigură și ecranarea electromagnetică sunt acoperite cu o peliculă care își schimbă culoarea în funcție de lumină. S-a dorit să fie și o clădire cu o estetică deosebită, care să contribuie la înfrumusețarea Timișoarei.
„A fost destul de greu. Proiectul a fost unul extrem de complex, care a implicat atât construcția noii clădiri, cât și dotarea cu echipamente ultraperformante. Managementul fondurilor europene e complicat, trebuie să cunoști foarte bine și să respecți legislația, răspunderea e imensă. Toată lumea fuge de fondurile structurale, e foarte multă birocrație, o cantitate inimaginabilă de acte, ești tot timpul în priză, abia rezolvi o problemă și imediat apare alta. A fost însă o provocare și am luat-o ca atare. Acum cred că m-am specializat în domeniu și pot spune că aș fi gata oricând să începem un nou proiect”, susține CS III, ing. Mirela Iorga.
În acest moment proiectul este aproape de finalizare. Echipamentele achiziționate sunt în proporție de 90 % funcționale. Echipamentul cel mai performant este acum în teste.
”Pot spune că sunt mândră că am avut ocazia de a participa la realizarea unui laborator de o asemenea valoare, care sunt sigură că va contribui în viitor la creșterea prestigiului Timișoarei în lumea științei și tehnologiei”, spune d-na ing. Mirela Iorga.
Proiectul „Laborator energii regenerabile – fotovoltaic” se derulează prin Programul Operațional Sectorial Creșterea Competitivității Economice, Axa 2, Operațiunea 2.2.1, fiind co-fiinanţat de Uniunea Europeană, prin Fondul European de Dezvoltare Regională, și de Guvernul României, valoarea asistenței financiare nerambursabile fiind de 30.000.000 lei.