Educația sexuală trebuie abordată doar la orele de dirigenție. Programa școlară din România este mult prea încărcată pentru a mai introduce și orele de educație sexuală. Afirmația îi aparține ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, prezent luni, la Timișoara. Dacă elevii români învaţă sporadic despre sex, nu acelaşi lucru se întâmplă în majoritatea ţărilor europene, unde educaţia sexuală este obligatorie. Sunt şi câteva ţări în care, la fel ca şi în România, cursurile despre educaţie sexuală sunt opţionale: Cipru, Italia, Lituania, Polonia şi Marea Britanie.
Conform ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, educația sexuală poate fi introdusă în orele de dirigenție. Faptul că sexualitatea este un subiect tabu în şcoala românească este confirmat de datele Ministerului Educaţiei. Aproximativ 12% din elevi urmează opţionalul de „Educaţie pentru sănătate”. Programa şcolară este împărţită pe anii de studii. Astfel că la clasele V – VI se predă despre sentimentul de iubire faţă de apropiaţi, la clasele VII-VIII se învaţă despre ceasul organismului feminin şi despre comportamentul sexual. Începând cu clasele a IX şi a X-a elevii învaţă despre planificarea familială, iar din clasele a XI-a şi a XII-a despre diferenţele sexuale la femei şi bărbați.“Dorim aerisirea programelor, decongestionarea planurilor-cadru prin congestionarea lor. Se propun foarte multe discipline. Acolo unde este cazul le luam în considerare, cum ar fi mărirea numărului de ore pentru educație fizică. Educația sexuală face parte din programa școlara Educaţie pentru sănătate”, explică Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației.
În plus, acesta susține că ministerul caută soluții pentru ca programele after- school să fie generalizate, întrucât cetățenii să aibă acces mai ușor.
(Foto: www.gandul.ro, www.addox.ro)