VIDEO:Peste un miliard de lei pentru restaurarea și curățarea statuii Sfântului Nepomuk

0
465

Statuie piata Libertatii

Peste un miliard de lei pentru restaurarea și curățarea statuii Sfântului Nepomuk din Piața Libertății. Aceasta este suma fabuloasă de la bugetul local pe care a plătit-o municipalitatea timișoreană pentru întreținerea monumentului istoric, distrus de intemperii.

Monumentul îl înfățișează pe Sfântul Nepomuk, patronul cultului catolic din zona Banatului, deasupra acestuia înălțându-se figura Sfintei Fecioare Maria care ține în mână flori de crin, simbolul purității. Statuia din Piața Libertății a fost dezvelită miercuri, după patru luni de reabilitare-conservare curativă de către sculptorul Ion Oprescu. Lucrarea a început în 25 mai 2015 și a fost finalizată în aceste zile.“Azi s-au dat jos schelele. În sfârșit acest monument excepțional este cu adevărat pus în valoare și poate fi văzut în toată splendoarea sa, nu mai este mascat de nimic”, spune primarul Timișoarei Nicolae Robu.

statuie piata libertatii

Autoritățile locale au instalat aparate cu ultrasunete pentru a goni porumbeii, care lasă mizerie pe statuie. Sculptorul Ion Oprescu susține că singura variantă ca statuia să nu mai fie murdărită de păsări ar fi ca acestea să nu vină prin Piața Libertății. „Am renunțat la varianta cu plasă în jurul statuii pentru că fotografii nu puteau să facă poze frumoase, singura soluție ar fi să mutăm porumbeii, să nu îi mai hrănim aici, sursă de apă nu mai este aici. Vom monta și pe stâlpi aparate. Renovarea statuii corespunde în totalitate cu originalul”, explică sculptorul Ion Oprescu.

Ultima acţiune de restaurare a fost în 1999-2000 şi a fost realizată de Ion Oprescu, restaurator în piatră, cel care a realizat şi acum lucrările de refacere.

Nici bine nu a fost inugurată statuia, că un porumbel și-a făcut astăzi apariția și s-a așezat pe ea.

statuie piata libertatii

Actuala compoziţie statuară a fost comandată în anul 1753 la Viena de către Congregaţia Sfântului Nepomuk şi a Sfintei Fecioare Maria. Monumentul a fost executat la Viena de către sculptorii F. Blimm şi E. Wasserburger şi este una dintre compoziţiile sculpturale remarcabile, realizate în manieră barocă şi păstrate peste timp în oraşul nostru. Compoziţia structurală este executată din calcar de Leitha, provenit din zona Vienei, iar în alcătuirea nucleului central s-a folosit şi gresie. În perioada  1852-1853, statuia a fost mutată pe amplasamentul din faţa Porţii Transilvaniei, pe latura de vest a fortificaţiei bastionare, şi a revenit în Piaţa Libertăţii în 1969, când monumentul a fost desfăcut şi refăcut.

 

DSC_0937

DSC_0924

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.