VIDEO: Centru muzeal la Cornești. CJ Timiș caută spațiu locativ

0
362

Cetatea Cornesti

Județul Timiş ar putea avea centru muzeal la Cornești, la 20 de km de Timişoara, mai exact în drum spre Orțișoara. Vorbim de situl arheologic al unei cetăți fortificate din epoca bronzului care datează din anii 1.500 înainte de Hristos.

Patru cercuri concentrice ce se desfăşoară pe o suprafaţă de 1.700 de hectare, în apropiere de satul Corneşti, reprezintă cea mai mare fortificaţie din Europa. Numite şi iarcuri, valurile de pământ au fost descoperite pentru prima dată de topografii militari austrieci în secolul al XVIII-lea.

Conducerea Consiliului Județean Timiș va face un studiu de oportunitate privind achiziția unei clădiri, care să fie amenajată ca muzeu. “Există un proiect pentru construirea unei clădiri, care să poată să reprezinte un punct muzeal, în încercarea de a sprijini acțiunea de cercetare de la Cetatea Cornești. În discuțiile pe care le-am avut cu reprezentanții unei firme din Germania care vin cu fonduri, aproape un million de euro, există solicitarea către CJ Timiș pentru a sprijini acest proiect. Nu ne poate costa mai mult de 150 mii-200 mii euro să și amenajaăm. Nemții au și trimis o parte din vitrine pentru exponate care sunt scumpe, în ideea de a găsi un spațiu unde să putem să le expunem”, spune președintele CJ Timiș , Titu Bojin.

Cetatea de la Cornești are patru incinte fortificate, dispuse concentric. Primele două ziduri (dinspre interior spre exterior) au fost refăcute în jurul anilor 1400-1300 a.Hr. Tehnica de construcție sugerează prezența unor indivizi specializați, adevărați ingineri ai preistoriei, care au avut cunoștințe solide privind structurile de rezistență și metodele de consolidare a acestora.

„Valurile de pământ” au avut deasupra palisade, înălțimea de 4 m și adâncimea șanțurilor de apărare de 2,7 m până la 4,7 m.

(Sursa foto: www.vatra-daciei.ro)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.