Luna viitoare Timişoara şi Arad vor semna un protocol de colaborare administrativă şi economică privind metropolizarea

0
286

CCE

Crearea metropolei Timişoara este cel mai important proiect al Consiliului Consultativ Economic al Timişoarei. Demersurile ar viza corelarea dezvoltării unitare a Timişoarei-Arad, care ar permite crearea unei metropole europene, spune coordonatorul consiliului, Marian Constantin Vasile.

Potrivit acestuia, unificarea Timișoarei cu comunele periurbane nu este suficientă, întrucât conectivitatea orașului de pe Bega la rețeaua internațională de transporturi nu este benefică. Astfel, se dorește o metropolizare mult mai largă, care vizează unificarea cu municipiul Arad.

Problema a fost dezbătută din nou miercuri, în cadrul unei ședințe a Consiliului Consultativ Economic. Astfel, aproape treizeci de persoane din mediul de afaceri timișorean s-au implicat în proiect, pentru a găsi soluții viabile pentru metropolizarea Timișoarei. “Douăzeci și nouă de participanți s-au implicat activ în acest proiect. Noi avem pe portalul ADETIM, www.banat-business.ro documente programatice ce țin de Timișoara și zona periurbană și lucrăm cu ele. Obiectivele noastre sunt foarte clare: vrem să studiem modelele de succes pentru a le urma și vrem să implicăm societatea civilă în formarea metropolei Timișoara”, spune Marian Vasile.

Printre avantajele implementării conceptului de metropolă sunt îmbunătăţirea infrastructurii de telecomunicaţii, drumuri, transport în comun, turism, urbanizarea teritoriului, dar şi satisfacerea cererii de locuinţe. Pentru că în România nu există suport legal pentru astfel de demersuri, edilul-șef al Timișoarei, Nicolae Robu, a cerut Guvernului să emită o hotărâre care să permită crearea acestui proiect pilot. În plus, edilul apelează și la susținerea cetățenilor din oraș și din comunele învecinate. “Oamenii trebuie să rezoneze cu conceptul, să-l susțină și să pună umărul la punerea lui în practică. Noi am făcut pași concreți, iar cei ce trăiesc în Dumbrăvița sau Ghiroda pot vedea beneficiile. Am în vedere proiectele de extindere a liniilor de firobuz. Am lansat un proiect de valorificare a Pădurii Bistra în parteneriat cu Moșnița Nouă, Ghiroda, Bucovăț și Recaș și sunt și alte parteneriate pe care le avem în vedere”, explică primarul Timișoarei, Nicolae Robu.

Până la unificarea cu Aradul, se va merge pe ideea inițială a primarului: unificarea cu comunele adiacente orașului. Primele discuții în acest sens au avut deja loc cu primarii din localitățile vecine, care și-au dat acordul pentru un astfel de proiect. În continuare, urmează să se încerce demararea procedurilor legale, iar ulterior să se facă dezbateri pe această temă cu cetățenii.

Conform autorităţilor locale, acest proiect-pilot poate să fie un pol economic, modern și competitiv, un pol turistic și cultural, poartă de intrare în România și hub regional pentru transport, un puternic pol științific și educațional, medical și un sistem durabil. Primul pas este organizarea acestui eveniment comun în luna noiembrie.”Ne propunem un eveniment comun în luna noiembrie. Avem un grup de lucru care a făcut câteva demersuri concrete. Ne-am dori să semnăm un protocol de colaborare administrativă, economică și pentru crearea metropolei Timișoara și bineînțeles să discutăm despre prioritățile comune, cu proiectele aferente. Fiecare municipiu are proiectele proprii, inclusiv pentru zona periurbană”, adaugă Marian Vasile.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.