Timişoara a finalizat dosarul de candidatură pentru titlul de Capitală Culturală Europeană 2021. Dosarul a fost înaintat către Ministerul Culturii din România, dosarul de candidatură pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii în anul 2021. Astfel, oraşul a intrat în mod oficial în cursa pentru râvnitul titlu.
Dosarul are 80 de pagini, atât în limba română cât și în limba engleză; conține răspunsuri la 52 de întrebări prestabilite care vizează strategia culturală a orașului, infrastructura culturală, susținerea politică pe care o avem, aspectele financiare, infrastructura de transport şi programul cultural al anului 2021. “Aș vrea să mulțumesc tuturor celor care, de-a lungul timpului, de la apariția ideii candidaturii, de pe orice poziție (cetățeni, administrație publică, oameni de afaceri, angajați ai ATCCE) și-au adus aportul la elaborarea acestei candidaturi. De asemenea, reiterez disponibilitatea municipalității de a susține financiar proiectul de candidatură: în perioaa 2017 – 2022, Primăria și Consiliul Local vor susține dezvoltatea culturală a oraşului cu suma de 20 de milioane de euro dacă Timișoara va primi titlul de Capitală Europeană a Culturii”, spune primarul Timișoarei, Nicolae Robu.
Peste 15 oraşe din ţară şi-au anunţat intenţia de a candida pentru titlul de Capitală Culturală Europeană. Titlul de Capitală Europeană a Culturii este oferit de 30 de ani oraşelor europene, pe durata unui an, de către Comisia Europeană. Până în prezent, 52 de oraşe au câştigat acest titlu (inclusiv cele din anul 2015, Pilsen şi Mons). În anul 2021, un oraş din România, unul din Grecia şi unul dintr-o ţară candidată la Uniunea Europeană vor deţine prestigiosul titlu.
Candidatura Timişoarei a fost făcută publică încă din anul 2010, când au avut loc primele întâlniri, la iniţiativa operatorilor culturali şi a societăţii civile, pentru a discuta oportunitatea de a intra în cursa pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii în anul 2021, iar mai apoi, comunitatea locală a fost implicată şi consultată în fiecare etapă a elaborării dosarului. Au fost realizate campanii de informare, de consultare, s-au lansat mai multe concepte în dezbatere, au fost realizate ateliere de lucru pentru idei de proiecte pentru programul cultural al anului 2021, studii sociologice, chestionare, materiale de informare şi materiale promoţionale.
Prin toate acestea, comunitatea orașului și-a definitivat conceptul și sloganul de candidatură, și anume: ‘Shine your light – Light up your city!’ (‘Luminează orașul prin tine!’). Pornind de la variantele precedente lansate în dezbatere (rEVOLutionary şi Channel of Cultures), s-a ajuns la concluzia că Timișoara – oraș care face parte din reţeaua orașelor construite pe baza valorilor Iluminismului și primul oraș din Europa cu iluminat electric stradal – este un catalizator și un punct emergent de răspândire a valorilor civice și culturale. Programul dedicat anului Capitală Europeană a Culturii a fost construit împreună cu întreaga comunitate a oraşului, de la artişti, la instituţii culturale, muzicieni, scriitori şi reprezentanţi ai industriilor culturale şi creative şi cuprinde idei artistice care dovedesc o legătură activă cu spiritul comunității, care corespund criteriilor de selecție menţionate de Comisia Europeană în apelul pentru depunerea candidaturilor.“Prin programul nostru ‘Shine your light – Light up your city!’ (‘Luminează orașul prin tine!’) dorim să creăm o platformă comună de evenimente culturale și artistice care să faciliteze regândirea oraşului în sensul implicării individuale și colective în societate”, spune Simona Neumann, director executiv al Asociaţiei Timişoara – Capitală Culturală Europeană.
Conform calendarului consursului anunţat de Ministerul Culturii, după depunerea dosarului de candidatură, până în 10 octombrie 2015, urmează ca în perioada 7-10 decembrie 2015 să aibă loc interviul în faţa juriului, după care va fi anunţată lista oraşelor care au trecut în faza finală a competiţiei.
Mâine, 10 octombrie, Asociația Timișoara – Capitală Culturală Europeană va marca depunerea dosarului de candidatură împreună cu mișcarea civică Alergotura, printr-un eveniment de alergare care va avea câte un punct de începere în toate cartierele orașului, pentru a desena sigla candidaturii pe harta Timișoarei. Evenimentul are, în același timp, valoare simbolică, arătând că este nevoie de efortul întregii comunități pentru ca Timișoara să obțină titlul de Capitală Europeană a Culturii în 2021.