Timişoara ar putea avea un Futuroscop (Muzeu al Anticipaţiei Ştiinţifice) întins pe 20 de hectare. Futuroscopul este o lume virtuală – I-max, 3D, 5D, război holografic – un muzeu al ştiinţei activ, unde elevii pot face cursuri.
Conceptul, preluat din Franţa, este adus în România de consulul onorific al Franţei la Timişoara, președintele Centrului de Afaceri Franco-Român, Dan Bedros. Potrivit acestuia, Futuroscopul va oferi posibilitatea cercetării şi dezvoltării de noi tehnologii în domeniu IT. Practic, acest Muzeu al Anticipaţiei Ştiinţifice va avea o parte educativă cât şi una distractivă. Totul a fost dezbătut în cadrul Consliului Consultativ Economic al Timişoarei, care s-a întrunit pentru a treia oară.
Pentru realizarea unui astfel de parc la Timişoara, Dan Bedros a găsit şi investitorul dispus să-l realizeze într-un parteneriat public privat în care municipalitatea să vină cu terenul. Este vorba de o firmă din Luxemburg. Până atunci, e nevoie de o lege a parteneriatului public privat care să permită realizarea investiţiei estimate între 50 şi 100 de milioane de euro.“Ei sunt dispuşi să finanţeze prin fonduri nerambursabile partea educaţională. Au propus structura unui parteneriat public-privat, în care autorităţile să vină cu partea de teren, utilităţi, iar firma cu finanţare. Primăria poate să participe cu finanţare şi atunci are cotă mai mare în acest consorţiu”, spune Dan Bedros, președintele Centrului de Afaceri Franco-Român.
Câteva variante în ceea ce privește zona în care ar putea fi construit Futuroscopul ar fi terenul de la USAMVB sau Aeroportul Utilitar, de la Covaci, județul Timiș.