VIDEO: Începe suprataxarea clădirilor lăsate în paragină la Timișoara. Vezi ce propune un social-democrat.

0
195

taxa pe paragina

Atenție! Proprietarii clădirilor istorice riscă amenzi usturătoare dacă nu le întrețin, anunță municipalitatea.

Astfel, autoritățile locale au stabilit criteriile după care vor fi evaluate clădirile neîngrijite din Timişoara. Fiecare imobil, fie că e vorba de case, blocuri sau spaţii comerciale, va fi analizat. În baza unui tabel care cuprinde mai multe criterii va primi un punctaj în funcţie de care va fi stabilită şi suprataxa.

Impozitul pe clădiri şi terenuri va creşte cu cel mult 5%, anul viitor, la Timişoara. Vor exista şi majorări semnificative, fiind vorba de impozitul plătit de proprietarii clădirilor lăsate în paragină. În urma evaluării, dacă rezultatul este cuprins între 0 şi 59,99%, impozitul pe clădire este cu 300% mai mare. Dacă neregulile sunt mai multe şi punctajul se situează între 60 şi 79,99%, proprietarul va achita cu 400% mai mult decât până acum, iar la un procent de peste 80, dările cresc cu 500 de procente.

Nici autorităţile locale nu scapă, mai ales că unele din imobilele lor sunt în aceeaşi stare. Din cele aproximativ 14.000 câte există în oraş, doar 10% sunt în stare bună.“Avem un amendament important. Primăria are numeroase clădiri în paragină și ar fi incorect față de cetățenii Timișoarei să amendăm timișorenii pentru faptul că au în proprietate clădiri în paragina și să nu ne amendăm pe noi, în primul rând. Cred că circuitul ar trebui să fie altfel, să începem să reamenajăm clădirile pe care le avem, după care să le cerem cetățenilor”, spune consilierul local PSD, Alfred Simonis.

De suprataxare nu scapă nici timişorenii care locuiesc la bloc. Dacă un proprietar plătește un impozit anual de 200 de lei şi nu are locuinţa îngrijită, poate achita o taxă de 1000 de lei, în funcţie de starea imobilului. Suprataxarea este impusă de noul Cod Fiscal şi va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2016.