Modificări majore a taxelor și impozitelor pentru anul 2016

0
151

cladiri impozite

Atenție, timișoreni! Modificări în privința taxelor și impozitelor pentru anul 2016. Aleșii locali au aprobat proiectul care prevede alinierea impozitelor la noul Cod Fiscal.

Pentru o proprietate nelocuită, impozitul se majorează de șase ori. Consilierii locali au eliminat scutirea de impozite de care proprietarii clădirilor monumente istorice au beneficiat în ultimii 21 de ani. “Din 1994, legea a exclus de la plata impozitelor aceste clădiri. Noul Cod Fiscal ne dă dreptul de a încasa sau nu impozitul pe aceste imobile. Cred că ar trebui făcută o delimitare clară între proprietarii de monumente istorice care nu au făcut nimic și au beneficiat și ei de această gratuitate. Vă propun să vedem care este formula juridică și să scutim de la impozit doar clădirile care au fost reabilitate de proprietari”, susține liderul grupului PSD, Alfred Simonis.

De cealaltă parte, consilierul local, Ștefan Sandu, a propus un alt amendament. „Legea prevede monumente istorice în ansamblu, dar nu putem face delimitare între cele reabilitate și cele nereabilitate. Consider că 20 de ani au fost suficienți pentru cei care au dorit să-și reabiliteze clădirile. Propun să tăiem din lista clădirilor scutite de plata impozitelor monumentele istorice, urmând să dăm scutiri, pe viitor, pe baza lucrărilor efectuate”, transmite Ștefan Sandu.

Proprietarii clădirilor istorice vor fi obligați să facă reparații la imobile. În caz contrar, impozitele pe care le vor plăti ar putea fi majorate cu 500%, clădirile urmând să fie încadrate în categoria „neîngrijite”. Astfel că de acum proprietarii clădirilor vor plăti impozit, iar pentru clădirile neîngrijite, impozitul poate crește și de șase ori. “De exemplu, dacă pentru o persoană care foloșeste un apartament cu două camere și plătește 70 lei anul acesta, o să plătească 420 lei dacă este nelocuit sau nefolosit pentru afaceri”, explică Adrian Bodo, șeful Direcției Fiscale.

În cazul PFA-urile sau SRL-urile care au sediul social într-un apartament, dar activitatea se desfășoară într-un alt punct de lucru, impozitul se plătește nemajorat, mai anunță conducerea Direcției Fiscale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.