VIDEO: Douăzeci și două de milioane de euro alocate pentru proiecte strategice transfrontaliere

0
567

proiect transfrontalier SERBIA

Vești bune pentru bănățeni! Secretariatul Comun din cadrul Biroului Regional pentru Cooperare Transfrontalieră Timișoara a început organizarea Seminariilor de informare adresate celor care doresc să depună un proiect în cadrul Programului INTERREG-IPA de Cooperare Transfrontalieră România-Serbia.

Beneficiarii sunt autoritățile publice locale și regionale, autoritățile publice naționale, organisme non-profit, asociații neguvernamentale, fundații, camere de comerț, instituții culturale, sportive și turistice, organizații religioase, etc. În cadrul acestor seminarii de informare, potențialii aplicanți ai programului se pot instrui pentru scrierea unor proiecte transfrontaliere româno-sârbe, prin care pot solicita finanțare europeană nerambursabilă. Bugetul total este de 50 de milioane de euro, dintre care 22 de milioane de euro sunt pentru proiecte strategice.

Atenție, însă! Potrivit conducerii Biroului Regional pentru Cooperare Transfrontalieră Timișoara, proiectele strategice care vor fi finanțate în cadrul acestui program trebuie să fie proiecte care abordeze nevoile principale de dezvoltare a regiunii transfrontaliere româno-sârbe. „Un proiect strategic trebuie să producă efecte de lungă durată și să creeze structuri și servicii permanente capabile să asigure creșterea și dezvoltarea economică pe o perioadă îndelungată. Termenul limită pentru depunerea proiectelor strategice este 15 martie 2016,” spune Anca Lolescu, directorul Biroului Regional pentru Cooperare Transfrontalieră Timișoara.

Anca Lolescu

Cei interesați de scrierea unui proiect strategic, pot participa la un seminar de informare în data de 29 octombrie 2015, la Timisoara, in sala de consiliu a ADR VEST.“Până acum am realizat un număr de două evenimente pe partea eligibilă română, trei evenimente pe partea sârbă, dedicate proiectelor normale și vom continua pe tot parcursul lunii octombrie și noiembrie. Termenul limită pentru depunerea proiectelor normale este 15 ianuarie 2016”, completează Anca Lolescu, directorul BRCT Timișoara.

Din România pot depune proiecte instituții și ONG-uri din județele Timiș, Caraș-Severin și Mehedinți, iar din Serbia, districtele Severno Banatski, Srednje Banatski, Južno Banatski, Braničevski, Borski, Podunavski. În plus, sunt acceptate proiectele pe teme precum: protecția mediului și pregătirile pentru situații de urgență, atractivitate pentru turism durabil, promovarea ocupării forței de muncă și accesibilitate și mobilitate durabilă. Numărul maxim de parteneri admis este cinci, iar cel minim este doi: unul de partea românească și altul din Serbia. Ghidurile aplicantului pot fi consultate pe site-ul programului: www.romania-serbia.net.

Reprezentanții Biroului Regional pentru Cooperare Transfrontalieră Timișoara spun că unul dintre proiectele aflate acum în derulare cu Serbia are loc în județul Caraș – Severin. Este vorba despre un feribot care să facă legătura între Moldova Nouă și Veliko Gradiște. Deocamdată, în această zonă circulă un singur feribot între Stara Palanka și Ram, în Serbia. Noul feribot poate îi poate scuti pe șoferii timișoreni de parcurgerea a aproximativ 80 de km în plus pe sens în cazul în care doresc să se relaxeze la Srebrno Jezero (Lacul de Argint) din Veliko Gradište, anulând podul de peste Dunăre de la Smederevo.

12175917_10204802264887745_1189735680_o

Termenul limită de depunere a proiectelor strategice este 15 martie 2016. Ghidurile aplicantului pot fi consultate pe site-ul programului: www.romania-serbia.net.

12176310_10204802264687740_1405338594_o

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.