Incendiul stupid care a distrus recent o biserică emblematică din Timiș aflată în patrimoniul național, în localitatea Povârgina, nu rămâne fără urmări. Deputatul PSD de Timiș, Cătălin Tiuch a depus o declarație în Parlamentul României. „Ne apărăm istoria sau suntem ai nimănui?”, se întreabă Tiuch în deschiderea declarației politice.
„Deși este interzisă incendierea miriștilor și a pajiștilor permanente, acest fenomen încă are loc odată cu venirea primăverii și a produs pagube însemnate bisericii de lemn din Povârgina, aflată în patrimoniul național, care din neglijență a fost transformată în scrum. Biserica reprezenta un monument important, fiind atestată din anul 1782, purta hramul Sfinților Mihail și Gavril și era monument istoric.
Doresc să trag un semnal de alarmă administrațiilor publice locale care au în subordine monumente istorice și care trebuie să acorde importanță deosebită clădirilor istorice, indiferent de natura lor, prin restaurarea și protejarea acestora, astfel încât să respectăm dovada vie a unui curent artistic dintr-o perioadă istorică. Având în vedere că în județul Timiș se află 338 de monumente istorice, noi toți avem obligația morală de a ocroti și a îngriji aceste simboluri ale culturii romanesti, care fac legătura între trecut, prezent și viitor”, spune deputatul PSD de Timiș.
Tiuch cere zonă de protecție în jurul monumentelor istorice pentru ca dezastrul de la Povârgina să nu se mai repete.
„Este necesar ca, în cazul unui monument istoric, să fie instituită o zonă de protecție, clar delimitată, care să blocheze posibilele pericole, iar reprezentanții administrației publice locale, în colaborare cu alte instituții, să conserve bunurile imobile, construcțiile și terenurile situate pe teritoriul României care sunt semnificative pentru istoria, cultura și civilizația națională și universală.
Istoria și cultura românească sunt puternic legate de credința creștină, element prezent încă dinaintea Evului Mediu în spațiul nostru. Neglijarea unui astfel de monument, dovadă a identității și istoriei noastre, a dus la distrugerea sa și constituie o pierdere însemnată.
Trebuie să ne apărăm istoria!”, mai spune Cătălin Tiuch.