12 noiembrie 1884… lumina de la Timişoara!

0
48

Printre multele premiere ale Timişoarei, se distinge mai ales evenimentul din 12 noiembrie 1884 când, în Timișoara, au fost aprinse 731 de lămpi electrice, o premieră în Europa, lucru care a transformat orașul de pe Bega în primul oraș iluminat electric din Europa.

În acea zi, lămpile incandescente cu filament din cărbune au iluminat un traseu stradal cu o lungime de 59 de km, o performanţă realizată în mai puţin de doi ani de către societatea Anglo-Austriacă „Bruch Electrical Company Ltd.”, cu sediul la Viena.

Puţini ştiu, însă, că această premieră s-a datorat primarului din acea vreme, Török János, sub a cărui administraţie oraşul a trăit prima sa perioadă de progres economic şi cultural.

În anul 1882, edilul-şef renunţă la prelungirea contractului cu firma austriacă de iluminat cu gaz aerian şi acceptă oferta societăţii Anglo-Austrian Electrical Company Ltd. pentru iluminarea electrică a străzilor din Timişoara. Astfel, în 1884, pentru prima dată în Europa, pe o lungime de 59 de kilometri, s-au pus în funcţiune 731 de lămpi de iluminat electric stradal, acestea având filament de cărbune.

Un an mai târziu, Török János, acum supranumit şi „părintele” iluminatului electric stradal, este promovat în funcţia de comandant al poliţiei din Budapesta şi îşi încheie mandatul de primar al Timişoarei, în locul său fiind ales Carol Telbisz.

Iată cum întâmpina presa vremii inaugurarea acestui eveniment: „Lumina lămpii electrice este puternică şi întrece de departe pe cea a flăcării cu gaz; lumina este de tot blândă, aproape identică cu luciul lunei, nu numai că nu conturbă vederea ochiului, ci şi o îndulceşte oarecum“. („Luminătorul“, nr. 76/22 sept. – 4 oct. 1884)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.