Penitenciarul Timișoara organizează în perioada 19-23.02.2024 cea de-a doua ediție a Taberei de Iarnă destinată elevilor de liceu, o campanie de promovare a educației juridice și a activității derulate de poliția penitenciară, care propune o incursiune captivantă în lumea legislației și justiției, oferind, în același timp, o privire veridică de ansamblu asupra oportunităților de carieră din sistemul administrației penitenciare.
Activitatea se desfășoară în cadrul proiectului Corecțional, finanțat prin Mecanismul Financiar Norvegian 2014 – 2021, Programul Justiție în cinci locații distincte (Penitenciarele Timișoara, Aiud, Arad, București-Jilava și Școala Națională de Pregătire a Agenților de Penitenciare „Constantin Brâncoveanu” Târgu Ocna).
Tabăra de Iarnă nu este doar un eveniment educațional, ci și o experiență autentică și provocatoare, menită să îndrume elevii către înțelegerea complexă a sistemului judiciar și al executării pedepselor privative de libertate. Într-o abordare inedită, această inițiativă se distinge prin focalizarea asupra interacțiunii directe cu cadrele sistemului penitenciar și descoperirii unui mediu fascinant și complex.
Scopul principal al Taberei de Iarnă este familiarizarea elevilor cu noțiuni fundamentale de legislație și justiție, în vederea promovării oportunităților de carieră din cadrul sistemului administrației penitenciare. Activitatea din cadrul proiectului urmărește să sprijine creșterea bazei de selecție a potențialilor candidați și să ofere o înțelegere profundă a aspectelor specifice executării pedepselor privative de libertate. Elevii vor avea ocazia să exploreze cadrul instituțional existent, relațiile dintre diferitele instituții din sistemul judiciar, importanța respectării legilor și normelor sociale, precum și consecințele nerespectării acestora.
Acest demers se subscrie, parțial, celui al Ministerului Justiției de promovare a educației juridice în școli și universități, consacrat prin Protocolul de colaborare privind educația juridică 2022-2025, încheiat la București, în 2022, între Ministerul Justiției, Ministerul Educației, Consiliul Superior al Magistraturii, Înalta Curte de Casație și Justiție, Parchetul de pe lângă înalta Curte de Casație și Justiție, Uniunea Națională a Barourilor din România.