Județul Timiș este pe locul al doilea pe țară la trafic și deținere de droguri. Conform raportului Serviciului Antidrog Timișoara, mediul urban conduce detașat în ceea ce privește consumul și traficul de droguri, în procent de 94%.
Județul Ilfov, urmat de Timiș, au condus anul trecut în topul județelor cu cele mai multe infracțiuni legate de cumpărare de droguri, deținere de stupefiante pentru consum propriu, vânzare sau distribuire.
La nivelul Serviciului Antidrog din cadrul B.C.C.O. Timişoara, în cursul anului 2014, activităţile desfăşurate de către poliţiştii antidrog pe linia combaterii traficului şi consumului ilicit de droguri s-au concretizat 81 dosare penale la DIICOT, pentru care au fost cercetate 150 persoane, din care 44 cercetate în stare de reţinere sau de arest preventiv.
De altfel, tot în cursul anului 2014, s-a reuşit capturarea a peste 22,6 kg droguri de risc şi mare risc, față de 20,3 kg de droguri confiscate în anul 2013. Din totalul acestora, 34 % este reprezentat de droguri de mare risc, respectiv 5-Meo-dalt, amfetamină, LSD și cocaină. În plus, a fost identificată şi o cultură ilicită outdoor, fiind recoltate 60 de plante aflate la maturitate. Așa cum rezultă din situația capturilor de droguri din perioada anului 2014, tipurile de droguri identificate în zona de competență este diversă, însă procentul cel mai mare al drogurilor confiscate fiind pentru cannabis, urmat de produse noi cu efecte psihoactive (etnobotanice).“Vestul țării reprezintă o țintă pentru narco-traficanții din Europa. Din 2014 și până în prezent, o grupare de sârbi, de naționalitate albaneză a încercat să creeze o legătură pe zona de vest cu traficul de herionă, din Turcia spre Vestul Europei. În martie 2015 doi traficanți intenționau să comercializeze 4,5 kg de heroină. Anterior acestei capturi, autoritățile sârbe împreună cu specialiștii Antidrog Timișoara au reușit în cursul lunii noiembrie 2014 realizarea unei capturi de 6 kg”, spune Adrian Neghiloiu, comisar-șef în cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate și Antidrog Timișoara.
O captură importantă de aproximativ 70 de kilograme de cocaină neagră a fost confiscată de polițiștii şi procurorii DIICOT la Timișoara la începutul lunii aprilie 2015. Patru persoane de origine venezueleană au fost ridicate de anchetatori şi conduse la Bucureşti pentru audieri. Drogurile, ascunse în corpuri de mobilier care erau încărcate într-un container, ar fi trebuit să ajungă în Spania. Anchetatorii au tăiat mobilierul cu flexuri şi au găsit cele 70 de kilograme de cocaină neagră, un drog foarte rar şi aproape nedetectabil, pentru că nu are miros.Transportul de cocaină trebuia să treacă iniţial prin portul Constanţa, dar autorităţile germane au intrat pe firul operaţiunii, iar traficanţii au modificat traseul şi drogurile au trecut prin vama Otopeni, de unde au fost aduse mai departe la Timişoara, unde s-a făcut captura. Potrivit anchetatorilor, se pare că stupefiantele ar fi provenit din Ecuador.
Traficanții sunt din ce în ce mai inventivi. Aceștia recurg la fel și fel de tertipuri pentru a putea distribui stupefiantele. Unii trimiteau drogurile, ambalate în pachețele, ascunse în bagaje de mână, cu autocarul, prin firme care merg în Italia, Spania, Olanda. Polițiștii au depistat capturi semnificative. Adrian Neghiloiu explică.“În 2006 o captură la fel de importantă a avut loc la Timișoara. Drogurile – cocaina – erau disimulate în bețe de cros. Deci, cât de inventivi pot fi”.
În ceea ce privește siguranța populației, consumul de substanțe stupefiante și halucinogene în proximitatea unităților de învățământ și în cadrul localurilor publice destinate petrecerii timpului liber, preferate de minori și adolescenți ar putea reprezenta un pericol social foarte ridicat. Traficul stradal și consumul de droguri în astfel de locații au un impact social mare, deoarece există un risc ridicat de corupere și atragere de noi consumatori, îndeosebi din rândul tinerilor neavizați.“Trendul e constant, poate într-o ușoară creștere. Acțiunile întreprinse de structurile Poliției Române în domeniul combaterii traficului și consumului ilicit de droguri este privit, de publicul larg, ca un fapt divers, deosebit de interesant, aproape ca o știre mondenă, în cazul obținerii unor capturi mari, cu arestarea și reținerea membrilor unor rețele internaționale de traficanți, a căror țintă nu era reprezentată de distribuția și consumul drogurilor pe teritoriul țării”, adaugă Adrian Neghiloiu, comisar-șef în cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate și Antidrog Timișoara.
Situația locurilor și a mediilor favorabile distribuției și consumului ilicit de droguri se suprapune cu toate mediile frecventate de tineri, neputându-se afirma că doar în anumite locuri se distribuie și consumă droguri. Lărgirea portofoliului dealerilor ar putea continua şi în viitor, fenomen determinat pe de o parte de varietate şi diversitatea substanţelor stupefiante, aflate într-o continuă expansiune (substanţele etnobotanice oferind posibilităţi nelimitate), iar pe de altă parte de consumatorii care încearcă să suplinească drogurile consacrate, respectiv efectele acestora, cu alte substanţe, fiind constrânşi şi de lipsa banilor. “Flagelul traficului şi implicit al consumului de droguri este considerat unul dintre cele mai evolutive în spectrul pericolelor cu care se confruntă societatea actuală. Din punctul de vedere al specialiştilor, traficul de droguri este latura infracţională cea mai amplă şi care produce cele mai multe victime din toate păturile sociale. Profiturile realizate în urma acestei activităţi criminale sunt semnificative”, spune Adrian Neghiloiu, comisar-șef în cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate și Antidrog Timișoara.
Din punct de vedere al accesibilității, având în vedere prețul constant al drogurilor de-a lungul anilor (50-60 lei/gram cannabis, hașiș, 50-80 lei/comprimat ecstasy, 400-450 lei/gram cocaină, heroină), se poate concluziona că acțiunile structurilor cu atribuții în combaterea traficului ilicit de droguri și-au atins țintele, însă se constată o lărgire a segmentului de consumatori, cu accent pe scăderea vârstei acestora. Acest fapt s-a datorat și apariției pe piața ilicită a drogurilor a noilor substanțe cu efecte psihoactive (etnobotanice) începând cu anul 2009 și a accesibilității acestora prin intermediul unor magazine, dar și al prețului mai scăzut decât al drogurilor clasice (15-30 lei/plic etnobotanice).