La Muzeul Traian Vuia, Primăria localităţii a organizat împreună cu Asociaţia Aviatorilor din Timişoara, simpozionul dedicat zborului pe care cu 118 ani în urma, Traian Vuia l-a realizat cu un aparat mai greu decât aerul.
„Cu siguranța continuitatea omagierii ilustrului inventator și om politic se va realiza in fiecare an în această zi”, a spus primarul Vasile Petruescu.
Pe 18 martie 1906 la Montesson, lângă Paris, aparatul Vuia I a zburat pentru prima dată. După o accelerație pe o distanță de 50 de metri, aparatul s-a ridicat la o înălțime de aproape un metru, pe o distanță de 12 m, după care paletele elicei s-au oprit, iar avionul a aterizat.
Multe ziare din Franța, Statele Unite și Marea Britanie au scris despre primul om care a zburat cu un aparat mai greu decât aerul, echipat cu sisteme proprii de decolare, propulsie și aterizare. De atunci a fost scoasă în evidență și propagată ideea că Vuia a reușit cu aparatul său să decoleze de pe o suprafață plată, folosind numai mijloace proprii, „la bord”, fără „ajutor extern” (pantă, cale ferată, catapultă, etc.). Totuși, au fost și mai există multe contradicții și dezbateri asupra definiției de primul aeroplan.
În continuare va mai breveta și construi diferite invenții, spre exemplu un generator de abur în 1925, sau două elicoptere între 1918 și 1922.
Traian Vuia (n. 17 august 1872, Surducu Mic, Traian Vuia, Timiș, România – d. 3 septembrie 1950, București, România) a fost un inventator român, pionier al aviației mondiale.